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Financial Instruments: Presentation—Classification of liability for a prepaid card in the issuer’s 

financial statements 
 

The Interpretations Committee received a request to clarify how an entity classifies the liability that arises 

when it issues a prepaid card in exchange for cash and how the entity accounts for any unspent balance on 

such a card. Specifically, the Interpretations Committee discussed a prepaid card with the following 

features: 

 

a. no expiry date and no back-end fees, which means that any balance on the prepaid card does not reduce 

unless it is spent by the cardholder; 

b. non-refundable, non-redeemable and nonexchangeable for cash; 

c. redeemable only for goods or services to a specified monetary amount; 

d. redeemable only at specified third-party merchants that, depending upon the card programme, range 

from a single merchant to all merchants that accept a specific card network. Upon redemption by the 

cardholder at a merchant(s) for goods or services, the entity delivers cash to the merchant(s).  

 

The Interpretations Committee was asked to consider whether the liability for the prepaid card is a 

nonfinancial liability on the basis that the entity does not have an obligation to deliver cash to the 

cardholder. 

 

The Interpretations Committee observed that the entity’s liability for the prepaid card meets the definition 

of a financial liability. This is because the entity: 

a. has a contractual obligation to deliver cash to the merchants on behalf of the cardholder, which is 

conditional upon the cardholder using the prepaid card to purchase goods or services; and 

b. does not have an unconditional right to avoid delivering cash to settle this contractual obligation. 

Consequently, an entity that issues such a card applies the requirements in IFRS 9 Financial Instruments 

(IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement) to account for the financial liability for the 

prepaid card. 

 

The Interpretations Committee noted that customer loyalty programmes were outside the scope of its 

discussion on this issue. 

 

In the light of the existing requirements in IAS 32 Financial Instruments: Presentation and IFRS 9 (IAS 

39), the Interpretations Committee determined that neither an Interpretation nor an amendment to a 

Standard was necessary. Consequently, the Interpretations Committee decided not to add this issue to its 

agenda. 


