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Dear Sirs,

Comments on the Exposur e Draft of Proposed Amendmentsto IAS 32 and 39

The Accounting Standards Board of Japan (ASBJ) is pleasad to comment on the Exposure
Draft of Proposed “Amendmentsto IAS32and 39”.  The views expressed in this letter are
those of Internationd 1ssues Standing Committee of ASBJ.

Whilgt we respect the effort made by IASB to improve the exigting requirementsin IAS 32
and 39, we express dissenting views on certain proposds in the Exposure Draft. The main
reason is that certain proposals represent significant changes to fundamental gpproachesin
IAS 39. In paticular, we bdieve that proposals in Question 2 and Quedtion 4 in Invitetion
to Comments on the proposed IAS 39 would go much beyond the scope of improvements.

We haope that our comments will contribute to the work of the IASB in ariving at itsfind
decison.

Best Regards,

Ikuo Nishikawa

Chairman, Internationd 1ssues Standing Committee
Vice Chairman, Accounting Standards Board of Jgpan



IAS 39: FINANCIAL INSTRUMENTS: RECOGNITION AND
MEASUREMENT

Question 1 -- Scope: loan commitments (paragraph 1(i))
Do you agree that aloan commitmert that cannot be settled net and the entity does not
desgnate as hdd for trading should be excluded from the scope of 1AS 39?

A. Agree

Question 2 -- Der ecognition: continuing involvement appr oach (par agr aphs 35-57)
Do you agree that the proposed continuing involvement approach should be established as
the principle for derecognition of financid assets under IAS 397 If not, what gpproach

would you propose?

A. Disagree.

We bdieve that the financid component approach will be more gppropriate than the
proposed continuing involvement gpproach, because the former better reflects the economic
consequence of securitisation.

The continuing involvement approach as proposed often leads to aresult thet an entity
recognises transferred assets and the corresponding borrowings that do not meet the
definition of assets and liabilities under the IASB framework. In particular, under the
proposed gpproach, there can be a case that an entity is required to continue recognition of
an asset that is dready legdly isolatedand not controlled by the entity, or aligbility for a
mere contingent obligation.

The proposad continuing involvement gpproach dso resultsin very different accounting
consequences depending on the order of transactions. For ingtance, under the proposed
goproach, if an entity sdllsaloan to athird party and smultaneoudy provides afinancid
guarantee, the entity would be required to continue recognition of that loan because it hasa
continuing involvement with the loan. On the other hand, if an entity only providesa
financid guarantee with athird party, it would not recogniseany financial assetsrelated to
that guarantee, while the entity has same contractud rights and obligetions as the former
case.  InJgpan, many securitisation transactions are arranged in aform that a transferor
provide credit enhancement instruments, which would not qualify for derecognition under
the proposed gpproach. We beieve that prohibition of derecognition for such transactionsis
incongstent with the accounting trestment for guarantees and does not reflect economic
consequences of transactions.



Question 3 -- Der ecognition: passthrough arrangements (paragraph 41)

Do you agree that assets transferred under pass-through arrangements where the cash flows

are pasad through from one entity to another (such as from a gpecia purpose entity to an

investor) should qualify for derecognition based on the conditions set out in paragraph 41 of
the Exposure Draft?

A. Disagree.

As mentioned in the answer to Question 2, we bdieve that the financia component
approach will be more gppropriate for derecognition of afinancid asset. Therefore, we
believe that the financid component approach is gppropriate aso in accounting for assets
transferred under pass-through arrangements.

Question 4 -- Measurement: fair value designation (paragraph 10)
Do you agree that an entity should be permitted to designate any financid instrument

irrevocably at initia recognition as an instrument that is measured at fair value with changes
in far vaue recognisedin profit or |0ss?

A. Disagree.

We do not believe that it is appropriate to permit to designate any financia instruments as an
ingrument that is measured at fair vaue with changesin far vaue recognisedin profit or

loss. We do not consider it necessary to change the existing requirements of IAS 39 in this
regpect. The proposed revisons would permit designetion obvioudy inconsgent with the

entity’ s actud purpose of holding. We bdieve that such an amendment would depart from

the fundamental notion of the existing IAS 39 that requires an entity to measure its financial
ingruments in accordance with their purposes of holding.

Question 5 -- Fair value measurement consider ations (paragraphs 95-100D)

Do you agree with the requirements about how to determine fair vaues that have been

included in paragraphs 95---100D of the Exposure Draft? Additional guidance is included in
paragraphs A32---A42 of Appendix A. Do you have any suggestions for additiond

requirements or guidance?

A. Generally agree.
We have a comment on the proposed paragraph 100, which appears to mention that, in cases

where there is no active market for afinancid instrument, the pricesin recent market
transactions aways should be given priority over the estimate using vauetion techniques.
We bdieve that an estimate using va uation techniques sometimes may be more gppropriate
in determining the fair vaue than a price based on reference to a recent market transaction
that is infrequent and therefore not sufficiently religble. We recommend that the sandard
should take into congderation a concern about use of atransaction price for which thereis



doubt whether it is on an ami slength basis and practicd difficulty ininquiring dl the
transaction prices including those in very infrequent trades.

Question 6 -- Collective evaluation of impairment (paragraphs 112 and 113A--113D)
Do you agree that aloan asset or other financid asset measured a amortised cost that has
been individually assessad for impairment and found not to be individualy impaired should
beinduded in agroup of assats with amilar credit risk characteristics that are collectively
evduated for impairment? Do you agree with the methodology for measuring such
imparment in paragraphs 113A-113D7?

A. Agree.

We believe that aloan asset or other financid asset that are not found to be impaired
individualy should be assessed again in a portfolio, because some of those loansasawhole
is expected to become irrecoverable with certain probabilities

With regard to the proposed paragraph B33 in Appendix B, the example of caculdion
provided there is theoreticaly accurate, but it should be noted that not dl financia
inditutions a present keep sufficient data to follow the method shown in the example.

Question 7 -- Impair ment of investmentsin available-for-sale financial assets
(paragraphs 117--119)

Do you agree that impairment losses for investments in debt and equity instruments that are
classfied as available for sde should not be reversed?

A. Agree.

Question 8 -- Hedges of firm commitments (paragraphs 137 and 140)
Do you agree that a hedge of anunrecognised firm commitment (afar vaue exposure)
should be accounted for as afair value hedge instead of a cash flow hedge asit is at present?

A. Agree.

Question 9 -- ‘Bags adjustments (paragraph 160)

Do you agree that when a hedged forecast transaction resultsin an asset or lidhility, the
cumulative gain or loss that had previously been recognizeddirectly in equity should remain
in equity and be rdeased from equity consstently with the reporting of gains or lasses on

the hedged asset or lichility?



A. Disagree.

The proposed requirement would unnecessarily complicate the accounting trestment of the
cases Where an entity acquires depreciable assets as aresult of hedged forecasted
transactions. We believe that the exigting trestment should not be changed at present,
because thisissue was dready discussed when |IAS 39 was first issued.

Question 10 -- Prior derecognition transactions (paragraph 171B)

Do you agree that afinancia asset that was derecognised under the previous derecognition
requirementsin IAS 39 should be recognised as afinancia asset on trandtion to the revised
Standard if the asset would not have been derecognised under the revised derecognition
requirements (ie that prior derecognition transactions should not be grandfathered)?
Alternatively, should prior derecognition transactions be grandfathered and disclosure be
required of the balances that would have been recognised had the new requirements been

applied?

A. Disagree.

As mentioned in the answer to Question 2, we do not agree with the proposed continuing
involvement approach. Even if the proposad continuing involvement gpproach were
adopted, it would be gppropriate to permit an entity to grandfather prior derecognition
transactions because the continuing involvement goproach is not theoreticaly superior to
that of the exiding sandard. In addition, there may often be practicd difficulty for an

entity in reexamining al prior derecognition transactions.

Other: Initial recognition and measurement of financial guar antee contracts

(paragraph 1 (f))

With regard to the proposed amendment that financial guarantee contracts should be initially
recognisedand measured & fair vaue, we have concerns about its practicability, because

there are some obscure pointsin important respects, such as measurement method of fair

vaue (whether it is same as measurement as a provison) and accounting trestment (e.g.,

whether an expense should be recognised if no guarantee fee is received).




IAS 32: HNANCIAL INSTRUMENTS: DISCLOSURE AND
PRESENTATION

Question 1 - Probabilities of different manners of settlement (paragraphs 19, 22, and

22A)

Do you agree that the dassfication of afinanad instrument as aligbility or asequity in

accordance with the substance of the contractua arrangements should be made without

regard to probabilities of different manners of settlement? The proposed amendments

diminate the notion in paragraph 22 that an ingrument that the issuer is economicaly

compelled to redeem because of a contractually accelerating dividend should be classified as
afinancd liability. In addition, the proposed amendments require a financid ingtrument

that the issuer could be required to settle by delivering cash or other financia assets,

depending on the occurrence or non-occurrence of uncertain future events or on the outcome
of uncertain circumstances that are beyond the control of both the issuer and the holder of

the instrument, to be classified as afinancia liability, irrespective of the probability of those
events or circumstances occurring (paragraph 22A).

A. Disagree.

We do not agree with the proposal to disregard to probabilities of different manners of

sttlement. Where the occurrence of afuture event that requires an issuer to settlein cash
isextremdy rare but the contractud arrangements requires the cash settlement, under the

propased requirements, the finandid ingrument should be dassfied as aliability by such

nomind condition. We do nat beieve that such an accounting trestment appropriately

reflects the substance of the transaction. We beieve that the contingent settlement

provision should be ignored when the possibility of the issuer being required to settle in cash

or another financid asst is remote at the time of issuance, as prescribed in SIC-5.

Question 2 -- Separation of liability and equity elements (par agr aphs 28 and 29)
Do you agree that the optionsin IAS 32 for an issuer to measure the liability dement of a
compound financid ingrument initidly ether as aresdud amount after separating the
equity eement or based on a rdaive-far-vaue method should be diminated and, insteed,
any asset and liability dements should be separated and measured first and then the residud
assigned to the equity eement?

A. Disagree.
We bdieve that ardative-far-vaue-method should be retained as an option because there
might be caseswhere it ismore rdiable or easer to gpply than the proposed method.



Question 3 -- Classification of derivativesthat relate to an entity’sown shares
(paragraphs 29C -- 29G)

Do you agree with the guidance proposed about the classification of derivatives that relate to
an entity’s own shares?

A. Disagree.

(1) Recognition of a purchase obligation as alighility

We do not agree with the proposed paragraph 29F, which requires an entity to recognise a
forward repurchase contract and a written put option on the entity’ s own share with the
sttlement by the ddlivery of cash or other financid assats asliabilities. The proposed
paragraph B26 in Basis for Conclusions states that the accounting for such financia
ingdruments should be consstent with the treatment of shares that provides for mandatory
redemption by the issuer. Although this rationde certainly gpplies to a forward repurchase
contract, we believe that it does not gpply to awritten put option, becauseitisonly a
contingent obligation. In addition, with regard to the proposed paragraph 29F that requires
the carrying amount of the finandid liability recognised for a written option should be
reclassified to equity if the derivative contract expires without the delivery of cash or other
financid assets, we cannot find a clear reason why this case can be an exception to the
generd rule of derecognition of financid liabilities (the proposed paragr goh 65A in IAS 39)
and unclarity seems to be showing aflaw in recognition of a liability in this case. For these
reasons, we believe at leagt that the written put option on the entity’ s own share should be
accounted for in the same manner as other types of derivatives.

In addition, with regard to the case where the counterparty can choose the settlement method,
we condder it isinconsstent that gross physica settlement is assumed for forward

repurchase contracts and written put options whereas net cash settlement is assumed for

other types of derivatives on entity’ s own shares.

(2) Treatment of the case where an issuer can choose the settlement method

The proposed paragraph 29E requires that a derivative contract on an entity s own share that
has more than one settlement dternative for the entity should be accounted for asa

derivative asst or liability unless the entity has an established practice of gross physica

stlement. However, we cannot find a clear reason why net settlements should be dways
assumed when the entity has no established practice of gross physicd settlements.



