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7 March 2003 
 
Kimberley Crook 
Project Manager 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London  
EC4M 6XH 
 
By email to:  CommentLetters@iasb.org.uk 
 
 
 
Dear Ms Crook 
 

Exposure Draft ED 2 Share-based Payment  
 

I am writing on behalf of LIBA (the London Investment Banking Association) to 
comment on the above Exposure Draft.  LIBA is, as you know, the principal UK trade 
association for investment banks and securities houses;  a full list of our members is 
attached. 
 
Particularly in the current environment, we are generally supportive of the principle of 
recognising share-based payments, but we do have a number of specific comments on 
certain aspects of the Exposure Draft.  The comments below follow the structure of 
the questions set out in the “Invitation to Comment” section of the Exposure Draft.  
Please note that we have not responded to all of the questions. 
 
Question 1 
 
Paragraphs 1-3 of the draft  IFRS set out the proposed scope of the IFRS.  There are 
no proposed exemptions, apart from for transactions within the scope of another 
IFRS. 
 
Is the proposed scope appropriate?  If not, which transactions should be excluded and 
why? 
 
We refer specifically to Paragraph 2 of the Exposure Draft which provides that 
transfers of equity instruments of the entity’s parent, or another entity in the same 
group as the entity, to the entity’s employees are share-based payment transactions. 
 
Where a parent entity issues shares or options to the employees of a subsidiary in 
return for services received by the subsidiary, it is usual for the parent to charge its 
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subsidiary for the expense of the share issuance and record the amount as an inter-
company management recharge.  It can also be the case that the parent entity is 
outside the jurisdiction of IAS (eg listed in the US).   When we apply this factual 
situation to ED2 certain conceptual and practical concerns arise.   
 
ED2 does not provide clear guidance on how such a transaction would be treated in 
the accounts of the subsidiary.  If the transaction is treated as an equity-settled share-
based payment, then the subsidiary would be required to reclassify the inter-company 
payable with its parent, into equity.  We consider that this result would be misleading 
because it would not reflect the true nature of the transaction.  It would falsely inflate 
the capital base of an entity and could give the incorrect impression that the subsidiary 
itself had issued shares or options.  Consequently, we consider that it would be more 
appropriate to consider such transactions as a cash-settled share-based payment in the 
accounts of the subsidiary, retaining an inter-company payable to the parent or other 
relevant entity with no entries made to equity in the subsidiary.   
 
We also believe that the measurement basis for this liability should follow the actual 
liability that the subsidiary entity has, particularly where the management recharge 
itself has been determined by reference to the fair value of the arrangement.  
Appropriate disclosure could then be given in the accounts to ensure that a user 
understood the nature of the arrangement being reflected.  This is particularly relevant 
for those entities where the parent entity follows a GAAP other than IAS and the basis 
for valuation of share-based payments is different to that proposed in ED2, such as the 
basis followed in the US.   
 
If the liability under IAS is valued on a different valuation basis to the actual liability 
the subsidiary has, this would result in a reversal of any amounts taken at the time the 
actual liability is settled.  We understand the principles underlying ED2 that require 
an entity to reflect the fair value of goods or services received as part of a share-based 
payment transaction, but we also consider that there are good conceptual arguments as 
to why a liability should reflect the contractual amount owed (or accrual for such a 
liability).  The conflict between these conceptual approaches will be highlighted when 
the liability is settled in cash.  Should the IASB insist on requiring a subsidiary to 
record a liability at an amount that does not reflect what is owed, then we strongly 
suggest it provides further guidance on how to treat the resulting difference that will 
arise on settlement.  We also draw your attention to our comments under Question 10 
below.   
 
Question 10 
 
In an equity share-based transaction, the draft IFRS proposes that, having recognised 
the services received, and a corresponding increase in equity, the entity should make 
no subsequent adjustment to total equity…(paragraph 16).  However, this 
requirement does not preclude the entity from recognising a transfer within equity… 
 
Do you agree with this proposed requirement? 
 
As noted in our response to Question 24 below, we disagree with the proposed 
treatment of forfeitures whereby the expense recognised for equity instruments that 
are ultimately forfeited is not reversed.  We view the initial and subsequent 
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assessment of likely forfeitures as a subjective estimate, which should be adjusted 
similarly to other subjective balances within the financial statements.  As such, we do 
not agree that an entity should make no subsequent adjustment to total equity.   
 
However, whether forfeitures are adjusted for or not, we are concerned that the ED 
does not provide sufficient guidance on the treatment of balances in respect of share 
based payments once they have been initially recognised within equity. Such clarity is 
necessary to ensure comparability and transparency between the accounts of different 
companies.  
 
Paragraph 16 states that an entity is not precluded from “recognising a transfer within 
equity”, in the context of a share based payment transaction, while paragraph 72 (b) of 
the ED of revised IAS 1 Proposed Improvements states that “an entity shall disclose 
…a description of the nature and purpose or each reserve within equity”.  It is not 
clear how the requirements of ED 2 and the proposed revised IAS 1 interrelate, nor is 
it clear how best to describe the equity balances that could result from the application 
of ED 2. We appreciate that there are limitations in certain jurisdictions as to how 
balances within equity should be presented.  However, we do believe that more could 
be done with the proposed IFRS to provide minimum requirements within the 
potential legal constraints. 
 
If the Board does not accept our recommendation that forfeitures should be adjusted 
for, we believe it would be more informative to split out from the reserve, amounts 
relating to contracts which have expired or been forfeited.  We also believe it would 
be helpful for the Board to be explicit regarding the subsequent entries to be made to 
the reserve amount once options are exercised.   
 
Question 11 
 
The draft IFRS proposes that the entity should measure the fair value of equity 
instruments granted, based on market prices if available, taking into account the 
terms and conditions of the grant (paragraph 17).  In the absence of a market price, 
the draft IFRS proposes that the entity should estimate the fair value of the options 
granted, by applying an option pricing model that takes into account various factors, 
namely the exercise price of the option… 
 
Do you agree that an option pricing model should be applied to estimate the fair 
value of the options granted? If not… 
 
We are supportive of the use of option pricing models to estimate the fair value of the 
options granted and we believe it is appropriate to be given flexibility in the choice of 
pricing model to be used.  In particular, as more refined techniques and models 
evolve, which allow issuers to better capture the economics of an employee stock 
option, such improved methodologies could then be incorporated in the valuation 
techniques.   
 
Question 21 
 
The draft IFRS proposes that an entity should disclose information to enable users of 
financial statements to understand: 
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(a) the nature and extent of share based payment arrangements that existed during the 
period, 
 
(b) how the fair value of the goods and services received, or the fair value of the 
equity instruments granted, during the period was determined, and  
 
(c ) the effect of expenses arising from share–based payment transactions on the 
entity's profit or loss 
 
Are these disclosure requirements appropriate?  If not, which disclosure requirements 
do you suggest should be added, deleted or amended [and how]? 
 
We believe it is appropriate to disclose information about the nature and extent of 
share-based payment arrangements, including activity in such arrangements during 
the reporting period.  Information relating to the assumptions used in the model 
valuations should be helpful for users to assess the appropriateness of the amounts 
recognised and are important given the flexibility in adjusting the option valuation 
model.  However, we believe it is also important to maintain an appropriate balance 
for all disclosure, ensuring that the quantity of any disclosure is not so extensive that 
it undermines the quality of the financial statements.     
 
Question 22 
 
The draft IFRS proposes that an entity should apply the requirements of the IFRS to 
grants of equity instruments that were granted after the publication date of this 
exposure draft but had not vested at the effective date of the IFRS.  It also proposes 
that an entity should apply retrospectively the requirements of the IFRS [with certain 
exceptions]. 
 
Are the proposed requirements appropriate?  If not, please provide details of your 
suggestions for the IFRS’s transitional provisions. 
 
Given the nature of the proposals in the Exposure Draft, we believe it is appropriate to 
apply the requirements on a prospective basis for the granting of equity instruments.  
However, we believe that this should be from the date of the publication of the final 
standard, rather than the Exposure Draft, which could still be subject to significant 
change. 
 
Notwithstanding our comment below in Question 24, we also believe that sufficient 
time should be given for implementation, as the majority of companies who currently 
issue share options do not otherwise trade in options and will not have easy access to 
option pricing models and the related expertise.   
 
Question 24 
 
– Convergence with US GAAP 
 
For such an important and relatively new requirement, we believe it is essential that 
the accounting for share-based payments should be consistent globally.  We would 
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therefore urge the IASB to consider as a matter of urgency adding accounting for 
share-based payments to its short-term convergence project with the FASB, if 
necessary delaying the issuance of a final standard to ensure such convergence.  
Based on the current proposals, a number of our members will need to maintain at 
least two separate sets of calculations to determine the amounts for share-based 
payment transactions and we do not support the development of such significant 
GAAP differences in this area.   
 
There are two key areas where we believe, at a minimum, the IASB should reconsider 
its approach and follow more closely the approach taken by US GAAP.  Firstly, we 
believe that the units of service approach taken by the IASB is unduly complex and 
that consequently, the calculations will be burdensome.   
 
Secondly, the inability in the Exposure Draft to subsequently amend estimates made 
at the time of grant for forfeitures and similar changes is inconsistent with the 
accounting for other subjective balances in the financial statements.  Estimates have 
always been an inherent part of the financial statements, particularly when calculating 
other employee related amounts, such as pensions.   
 
In addition, we draw attention to our comments on the impact of GAAP differences 
outlined in our response to Question 1 above. 
 
 
 

************************************************ 
 
I hope that these comments are helpful.  We would of course be very pleased to 
expand on any particular points if there are aspects which you find unclear, or where 
you would like further details of our views. 
 
Yours faithfully 
 
Ian Harrison 
 
Ian Harrison 
Director 
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