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Dear Madam 

FAIR VALUE HEDGE ACCOUNTING FOR A PORTFOLIO HEDGE OF 
INTEREST RATE RISK 
Thank you for the opportunity to comment on the recently published Exposure Draft.  In this letter 
we respond on the two items upon which you have requested comments, but we also raise important 
drafting / implementation issues which we believe to be important and needed to be addressed.   

A. Issues on which comment has been requested 
1. Do you agree with the proposed designation and the resulting effect on measuring 

ineffectiveness?  If not, 

a) in your view, how should the hedged item be designated and why? 

b) would your approach meet the principle underlying IAS39 that all material ineffectiveness 
(arising from both over-and-under hedging) should be identified and recognised in profit or 
loss? 

c) under your approach, how and when would amounts that are presented in the balance sheet 
line items referred to in paragraph 154 be removed from the balance sheet? 

We believe that it should also be possible to permit a model in which a hedging derivative can 
be designated as a hedge of a net portfolio of assets and liabilities.  We appreciate the need for 
the assets and liabilities to change in fair value in a similar manner in response to interest rate 
changes, so that ineffectiveness to be measured effectively.  However, while this would limit the 
application of such a model, there would be cases when it would be useful and appropriate.    

The method by which items are designated in the ED is an improvement on the text of IAS 39 in 
that it would be possible to designate an amount of assets or liabilities, rather than specific 
assets or liabilities, which is necessary if prepayable assets are to be hedged.  

As it relates to the designation criteria and subsequent effectiveness testing, we do not agree 
with the use of method D as proposed in the ED:   

• firstly, we believe that method D, while intellectually appealing is not in keeping with the 
text of the ED which repeatedly uses the word portion as opposed to proportion of the pool 
of assets that have been categorized by maturity.  If the ED required that an entity designate 
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a proportion of the assets in a particular expected maturity bucket, this would be more 
consistent with the use of method D.  However, we believe that methods A, B, or C are in 
keeping with the concept of designating a portion of assets that are being hedged.  We 
believe that method A will result in almost never having significant ineffectiveness and do 
not support its use.  Method B does not, in our view, allow entities the appropriate flexibility.  
Therefore, for the reasons discussed below, we support method C (or possibly an alternative 
method that is consistent with a model based on hedging a portion of an expected maturity 
category); 

• secondly, banks often choose not to hedge the total expected interest rate position but 
deliberately leave a portion unhedged, due to the risk of prepayment.  In this context it would 
be inappropriate to calculate an ineffectiveness charge just because there is a greater level of 
prepayment than expected, if it is within the margin allowed for in the hedging strategy.  
Similarly, it does not intuitively make sense to assess ineffectiveness if the level of 
prepayment is less than expected.  In each case, ineffectiveness should be calculated as the 
extent to which the fair value of the hedging derivatives changes more or less than the fair 
value of the amount of the asset or liability selected to be hedged. 

This leads us to prefer option C.   

In applying method C we note that where banks determine the interest rate risk to be, say, 20 
(assets of 100 offset by liabilities of 80) it follows that ineffectiveness should be measured by 
reference to the 20 of net risk rather than 100 of total assets.  Although unclear, it appears in 
paragraph BC 19 that this point is accepted by the Board.  In the example given, where the 
initial assets of 100 are revised downwards to 90, we would measure ineffectiveness as the 
change in fair value of the derivatives compared to the change in fair value of 90 multiplied by 
10/90 (10 being the revised interest rate risk), ie  the ineffectiveness of 6 referred to in BC 19.    

This would of course, be a far bigger level of ineffectiveness than would be calculated using 
method D, where the change in fair value of assets of 90  is multiplied by 16/100.  As a result, 
option C gives limited ineffectiveness as long as prepayments are not greater than the cushion, 
but greater ineffectiveness thereafter.  This point has further significance in the context of one of 
the implementation issues we raise below, whether the normal prospective test of ‘almost fully 
offset’ is required to be applied to these proposals.  If so, it is possible that use of method C 
could often result in the hedge being assessed as ineffective, unless there is a significant buffer. 

One of the issues raised by the Board in BC 23 in relation to method C is that the level of buffer 
can be set so large that it is unlikely that there would ever be any ineffectiveness.  We believe 
that this concern is overstated.  If (in a different example) a bank chooses to hedge only 16 of an 
expected interest rate risk position of 70 (creating a buffer of 54) then the level of hedge will be 
comparatively small.  If the bank is seeking to hedge effectively then it will not choose to hedge 
such a small proportion of its risk just to avoid recording ineffectiveness. 

2. Do you agree that a financial liability that the counterparty can redeem on demand cannot 
qualify for fair value hedge accounting at any time period beyond the shortest period in which 
the counterparty can demand repayment? If not, 

(a) do you agree with the Board’s decision (which confirms an existing requirement in IAS 32) 
that the fair value of such a financial liability is not less than the amount payable on 
demand? If not, why not? 
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(b) would your view result in such a liability being recognised initially at less than the amount 
received from the depositor, thus potentially giving rise to a gain on initial recognition? If 
not, why not? 

If you do not agree that the situation outlined in (b) is the result, how would you 
characterise the change in value of the hedged item? 

While it would be inconsistent with the remainder of IAS 39 to treat demand deposits other than 
in the ED, we believe it should be made possible to use fair value hedging for demand deposits, 
as a pragmatic solution to this difficult issue.  

To allow fair value hedging for demand deposits would achieve consistency with the treatment 
of prepayable assets and so create a genuine portfolio hedging model.  It would avoid changes 
in the value of hedging instruments being recorded in equity for some maturity periods and as 
adjustments to assets for others. 

While we understand the Board’s technical concerns as to the ability of a demand deposit to 
have a fair value less than the amount repayable on demand, we believe that the latter is not a 
market price.  When deposits are bought or sold (as between banks) the price will not be the 
notional amounts of the deposits.  The buyer and seller will take account of the interest rate on 
the deposits as well as the value of the demand “option”, in a similar manner to the valuation of 
prepayable assets.   

Fair value hedging of demand deposits would only require the recorded value of the deposit to 
be adjusted for the change in value attributable to the hedged risk, so there will be no need to 
recognise a gain on initial recognition. 

B. Other concerns 
1. It is not clear how the proposals in the ED are supposed to interact with the requirements of 

paragraphs 142 and 146 of IAS 39.  Are we to assume that portfolio hedges are, in addition to 
the requirements set out in the ED, expected to be almost fully offset in prospect and to be 
highly effective retrospectively, with actual results to be within the range of 80 – 125%?  

While normal hedge relationships are entered into with an expectation of being highly effective, 
where there is prepayment risk there will be a much higher probability of partial ineffectiveness 
for each maturity period.  Especially using method C rather than method D, application of 
paragraphs 142 and 146 is likely to mean that the proposals set out in the ED will often be 
inapplicable.   

The text of IAS39 should be amended to make it clear that the ineffectiveness proposals in the 
ED are an alternative to the normal rules in IAS 39. 

2. It is not clear in the ED how to deal with accumulated gains or losses on revaluation of hedged 
items where the hedge relationship changes or is discontinued, but the previously hedged item 
remains on the balance sheet.  This will happen, for instance, if future expected payments are 
rescheduled or if the net interest rate position for a particular maturity period changes.   

Paragraph 157 of IAS 39 states that when a hedged relationship terminates, any change in the 
value of the hedged item held in the balance sheet should be amortised to the income statement 
on a constant yield basis, so as to be fully amortised by the maturity of the hedged item.  
Similarly, for the proposals in the ED, some form of amortisation is logical, otherwise 
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significant assets or liabilities will remain in the balance sheet, only to be written off when the 
original planned maturity period expires.   

As an example, assume that an asset of €1m has been established in the balance sheet in respect 
of €100 of hedged assets due to mature in period N.  If the hedge relationship is then adjusted so 
that, going forward, only €20m of asset are hedged, what are we to do with the proportion of the 
€1m relating to the €80m of assets no longer being hedged?  All else being equal, the fair value 
of the €20m of assets that continue to be hedged will tend towards their redemption value as 
maturity approaches and so the adjustment recorded in the balance sheet will automatically 
reduce towards nil.  However, 80% of the €1m recorded in the balance sheet will, following the 
rules set out in the ED, continue to be held in the balance sheet until period N expires. 

Our concerns are three-fold: 

i) The lack of clarity as to whether paragraph 157 of IAS 39 applies in this instance, or whether 
the proposals in the ED are supposed to be exempt from its application.  The wording of the 
Standard and the Application Guidance will need to be amended to make this clear.   

ii) Unless paragraph 157 does apply, significant amounts may continue to be recorded in the 
balance sheet following the approach set out in the ED, which could not be regarded as 
proper assets or liabilities.   

iii)  If it is necessary to apply paragraph 157, then the process could, be very complicated to 
apply and possibly impractical. 

3. The ED frequently refers to the designated hedged item as a portion of the assets or liabilities 
(eg in paragraph 128A), but it is not clear what this means.  Applying method D, we take it to 
mean that the designated item is supposed to replicate a proportion of the total assets or 
liabilities from which it is drawn.  The meaning needs to be made clearer in the text. If our 
interpretation is correct, then paragraph A33 should be reworded, to make it clear that the 
revaluation should be the same as would be obtained from re-measurement the designated 
proportion of the total assets or liabilities, and multiplying this by the ratio of the value of the 
hedged amount to the total assets or liabilities.  

4. The ability for a hedging instrument to be a portfolio of similar derivatives (paragraphs 126F 
and A31) needs to be clarified in the text or by way of example.  Would it be possible, for 
instance, to combine swaps with different maturity periods but which, on a combined basis, 
have a duration equivalent to the maturity of the hedged amount?  We assume not, but it needs 
to be made clear.  Also, if a group of derivatives used to hedge an amount is deemed ineffective, 
do all swaps in the group become ineffective or can an entity determine if there is a particular 
derivative or combination thereof that may be deemed the culprit while the others would 
continue to be regarded as effective? 

5. We question the implementation of the result of this ED in practice without it having been 
thoroughly field-tested.  As it is used in practice, we believe that many further practical 
implementation questions will arise.   
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If you have any questions on any of these points please do not hesitate to contact Tony Clifford, 
Charlotte Jones or David Lindsell on 020 7951 2250, 020 7951 2362 or 020 7951 4463 respectively. 

Yours faithfully 

 

 

Ernst and Young LLP 

 


