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14 November 2003 
 
Ms S Thompson 
Senior Project Manager 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street, 
London EC4M 6XH 
UNITED KINGDOM 
 
Email: CommentLetters@iasb.org.uk 
 
Fax: +44 (0)20 7246 6411 
 
Dear Ms Thompson 
 
EXPOSURE DRAFT OF PROPOSED AMENDMENTS TO IAS 39 – FINANCIAL 
INSTRUMENTS: RECOGNITION AND MEASUREMENT, FAIR VALUE HEDGE 
ACCOUNTING FOR A PORTFOLIO HEDGE OF INTEREST RATE RISK 
 
In response to your request for comments on the above Exposure Draft, attached please 
find the comment letter prepared by the South African Institute of Chartered Accountants 
(SAICA).  Please note that SAICA is not only a professional body, but is also secretariat 
to the Accounting Practices Board (APB), the official accounting standard setting body in 
South Africa. 
 
We thank you for the opportunity to provide comments on this document.  We have, in 
addition to our response to the questions raised, also included general comments on 
aspects not specifically dealt with in the questions. 
 
Please do not hesitate to contact me should you wish to discuss any of our comments. 
 
Yours sincerely 
 
 
Sue Ludolph 
Project Director - Standards 
 
cc: Peter Wilmot (Chairman of the Accounting Practices Board) 
 Pat Smit (Chairman of the Accounting Practices Committee) 
 
#59843 
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GENERAL COMMENTS 
 
We commend the International Accounting Standards Board (IASB) on addressing the 
issue of fair value hedge accounting for a portfolio of interest rate risk. 
 
Given that entities across jurisdictions manage interest rate risk in their portfolios in 
varying ways, we are of the opinion that the Exposure Draft should provide broad 
guidance only, which will allow entities to apply a hedge accounting methodology that is 
in line with their risk management policies and practices provided these remain within the 
broad principles of IAS 39 – Financial Instruments: Recognition and Measurement 
(reiterated in BC6).  The Exposure Draft should not attempt to prescribe designation 
principles in respect of a single risk management approach, as in practice, different 
hedging strategies may be followed by different entities. 
 
We believe that the proposals suggested in the Exposure Draft may be too prescriptive 
and we are concerned that they may not be universally workable in practice. 
 
ISSUES DEALT WITH IN THE EXPOSURE DRAFT, NOT DEALT WITH IN 
THE ANSWERS TO OUR QUESTIONS 
 
Contractual versus expected cashflows  
 
Many of the entities in South Africa managing interest rate risk within portfolios base 
their risk management processes and systems on contractual maturity rather than 
expected maturity.  Practically in South Africa there would appear to be little difference 
given that asset prepayment options are seldom granted for free. In other words, any 
prepayments generally attract penalties that place the asset originator in a similar position 
to the position the asset originator would have been in, but for the prepayment.  
Furthermore, as hedge effectiveness is regularly measured, it is considered unlikely that 
there will be any significant differences between expected maturity and contractual 
maturity.  We therefore recommend that the Board make it clear that where contractual 
cashflows approximate expected cashflows, contractual cashflows may be used in the 
hedging calculation. 
 
Offsetting derivatives 
 
The amendments to paragraph 126F extend its scope to apply to all hedge accounting 
relationships, not only those relating to a fair value portfolio hedge of interest rate risk. 
The amendments will allow an entity to designate derivatives with offsetting positions as 
a hedging instrument. Paragraph BC35 in the Basis of Conclusions states that allowing 
offsetting derivatives that would have previously been recorded in net income has 
substantially the same effect whether they are designated as a hedging instrument or not. 
However, the rationale in the Basis of Conclusion is only relevant in the case of fair 
value hedges, where fair value movements in the derivatives are recorded in net income 
prior and following hedge accounting. The rationale does not apply in the case of cash 
flow hedging or a hedge of a net investment in a foreign operation where as a result of 
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hedge accounting the movements in fair value of the derivative are recorded in equity. 
Such offsetting is further prohibited in the case of cash flow hedges in IGC 121–2.  
Whilst we support the amendment and the rationale inherent in the Basis of Conclusions, 
we believe the allowance of netting offsetting derivatives should be restricted to fair 
value hedges only. 
 
ISSUES NOT DEALT WITH IN THE EXPOSURE DRAFT 
 
Although not specifically dealt with in the Exposure Draft, we would like to raise an 
additional comment from the South African banking industry. 
 
Internal hedging positions 
 
So called internal hedges appear to be a widely used practice in gathering the risks to be 
hedged in a central treasury function.  This central treasury function then typically 
aggregates the risks, assesses the degree of offsetting risks and hedges the exposures with 
external counterparties based on their limits, directional views and offsetting positions.  
The internal hedges therefore provide a mechanism to centralise interest rate risk existing 
in various divisions of a bank.  These risks are combined with interest rate positions in 
the trading desk to determine the net interest rate risk to be hedged for the organisation.  
The exclusion of internal hedges from macro hedging could lead to an artificial hedged 
position for accounting purposes that is not aligned with the risk management strategy of 
the entity. 
 
Provided the exposures that have arisen in the central treasury from internal hedges can 
be traced through internal hedges to hedging transactions with external counterparties and 
that appropriate rules are instituted to prevent mismatches in the measurement basis 
between the hedged item and the designated hedging instrument, it is suggested that 
entities might be permitted to use internal derivative transactions as part of their hedge 
accounting documentation without the need to redesignate hedging relationships at the 
group level. Such an approach would recognise that internal derivative transactions may 
be valid components of an entity's hedge accounting documentation, even at the group 
level, because they evidence the transfer of risk from hedged items within a group into a 
central risk management function. 
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SPECIFIC COMMENTS 
 
 
Question 1 
 
Draft paragraph 128A proposes that in a fair value hedge of the interest rate risk 
associated with a portion of a portfolio of financial assets (or financial liabilities), the 
hedged item may be designated in terms of an amount of assets (or liabilities) in a 
maturity time period, rather than as individual assets or liabilities or the overall net 
position.  It also proposes that the entity may hedge a portion of the interest rate risk 
associated with this designated amount.  For example, it may hedge the change in the 
fair value of the designated amount attributable to changes in interest rates on the basis 
of expected, rather than contractual, repricing dates.*  However, the Board concluded 
that ineffectiveness arises if these expected repricing dates are revised (eg in the light of 
recent prepayment experience), or actual repricing dates differ from those expected.  
Draft paragraph A36 describes how the amount of such ineffectiveness is calculated.  
Paragraphs BC16-BC27 of the Basis for Conclusions set out alternative methods of 
designation that the Board considered, their effect on measuring ineffectiveness and the 
basis for the Board’s decisions including why it rejected these alternative methods. 
 
Do you agree with the proposed designation and the resulting effect on measuring 
ineffectiveness? 
 
We agree with the Board’s proposal to designate the hedged item in terms of an amount 
of assets or liabilities in a maturity time period, rather than as individual assets or 
liabilities.  However, we do not agree with the Board’s restriction of acceptable hedging 
approaches to measure ineffectiveness to approach D.  As explained in the General 
Comments, we would expect the method used for effectiveness testing to be based on an 
entity's specific risk management strategy rather than having a prescriptive, rules-based 
methodology. 
 
If not, 
(a) in your view how should the hedged item be designated and why? 
 
In providing an understanding of our views of why one particular approach should not be 
prescribed, it is necessary to indicate our position on each of the approaches A to D as 
detailed in BC19. 

In our view the Board should not specify a single method for designating the hedging 
relationship and assessing hedge effectiveness, but rather allow the entity to choose the 
one that most closely reflects the risk management strategy currently adopted.  We 
recognise that there are strong arguments for and against each of the proposed approaches 
as set out in the Basis of Conclusions, but believe that the merits of each can only be 
finally assessed in the context of the reporting entity’s own circumstances. Linking the 
risk management strategy with the method of assessing effectiveness in this way will also 
meet the Board’s stated objective of minimising the need for systems changes. 
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We note that the Board’s primary argument against approaches A to C depends on the 
inseparability of interest rate risk and prepayment risk.  However, in the context of 
hedging interest rate risk on a portfolio basis, many banks deliberately adopt a policy of 
underhedging their exposure in order to avoid ineffectiveness arising as a result of 
prepayments that do not occur in accordance with expectations.  This approach is a valid 
risk management strategy that addresses the practical difficulties of assessing accurately 
the behavioural risk associated with prepayments of financial assets such as mortgages.  
Approaches A, B and C all appear to reflect such a risk management strategy whereas 
approach D assumes that ineffectiveness will arise from underhedging as well as 
overhedging, without recognition of the risk management strategy adopted by the entity.  
In our view approaches A to C are more likely to align with management’s risk 
management practices and to be consistent with the underlying systems currently in 
place. 

Approach A has the most merit in that it: 

• is the simplest approach; 

• will achieve the overall objective of the Board, of a workable solution; 

• will not be inconsistent with the banks current methodology of hedging prepayment 
risk. 

Approach D has more conceptual merit than the other approaches that were described in 
the Basis of Conclusions, but there are practical problems with this approach.  The initial 
recognition principles of approach D make sense, however, it is on subsequent 
recognition that problems arise.  Approach D is the most complex of the approaches 
considered and it is likely to be the most difficult to apply without significant systems 
changes.  Examples where clarity is required for this approach, is: 

• how impairment should be applied across time buckets, and whether in fact 
impairment should result in ineffectiveness where specific balances have not yet been 
identified as impaired (i.e. a portfolio impairment evaluation); 

• how ineffectiveness is measured and allocated across time buckets for partial 
derecognition transactions, for example where some risks and rewards have been 
retained (whilst some have been transferred), and the transferor retains a residual 
interest in the assets that have been subject to the transfer; 

• paragraph 151 of the current standard states that hedge ineffectiveness measurement 
need only be calculated at a minimum at every reporting period. We are concerned 
that this may no longer be the case as practically an entity would be required to test 
ineffectiveness as frequently as the duration of each time bucket changes over time. 
This is because the Exposure Draft requires expected cash flows rather than 
contracted cash flows to be hedged and therefore there is a corresponding requirement 
to report ineffectiveness more frequently as these expected cash flows change. If 
applying the Exposure Draft will result in increased frequency of hedge 
ineffectiveness measurement, the standard should state this. 
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(b) would your approach meet the principle underlying IAS 39 that all material 
ineffectiveness (arising from both over- and under-hedging) should be identified 
and recognised in profit and loss? 

 
In terms of measuring hedge effectiveness, if the change in the fair value of the surplus 
asset or liability position for the hedged risk vs. the change in the fair value of the 
derivatives are measured, and this ratio falls within the 80% - 125% rule, we can 
conclude that hedge effectiveness has been achieved. 
 
The fair value adjustment relating to interest rate risk of both the surplus asset or liability 
position and the derivatives should be processed to the income statement. As a result, all 
material ineffectiveness will be identified and recognised in profit and loss.  However, 
that ineffectiveness as a result of prepayment risk need not arise from an underhedging 
strategy. 
 
(c) Under your approach, how and when would amounts that are presented in the 

balance sheet line items referred to in paragraph 154 be removed from the balance 
sheet? 

 
In our view it is inappropriate, under any of the proposed designation approaches, to 
leave the fair value adjustment to the hedged item in a separate line in the balance sheet 
until the hedged asset is derecognised.  Theoretically, IAS 39 requires amortisation to 
start as soon as a fair value adjustment exists since the adjustment of the carrying amount 
affects the calculation of the effective interest of the hedged item.  However, an entity 
may defer amortising the adjustment until the hedged item ceases to be adjusted.  This is 
because it may be administratively burdensome to amortise the adjustment at the same 
time as the carrying amount is being adjusted for changes in its fair value that are 
attributable to interest rate risk (the risk being hedged).  Additional clarity is needed to 
specify how fair value adjustments are amortised in circumstances where a particular 
time bucket is designated or when the hedge ceases to be effective. 
 
Question 2  
 
Draft paragraph A30(b) proposes that all of the assets (or liabilities) from which the 
hedged amount is drawn must be items that could have qualified for fair value hedge 
accounting if they had been designated individually.  It follows that a financial liability 
that the counterparty can redeem on demand (i.e. demand deposits and some time 
deposits) cannot qualify for fair value hedge accounting for any time period beyond the 
shortest period in which the counterparty can demand payment.  Paragraphs BC13-
BC15 of the Basis for Conclusions set out the reasons for this proposal. 
 
Do you agree that a financial liability that the counterparty can redeem on demand 
cannot qualify for fair value hedge accounting for any time period beyond the shortest 
period in which the counterparty can demand payment? If not, 
 



 7 

(a) do you agree with the Board’s decision (which confirms an existing requirement in 
IAS 32) that the fair value of such a financial liability is not less than the amount 
payable on demand? If not, why not? 

 
(b) Would your view result in such a liability being recognised initially at less than the 

amount received from the depositor, thus potentially giving rise to a gain on initial 
recognition? If not, why not? 

 
If you do not agree that the situation outlined in (b) is the result, how would you 
characterise the change in value of the hedged item? 
 
We do agree that, with regards to a financial liability, a counter party who can redeem on 
demand cannot qualify for fair value hedge accounting for any time period beyond the 
shortest period in which the counter party can demand payment notwithstanding that 
historical empirical evidence may suggest that expected maturity exceeds contractual 
maturity. It is for this reason that we favour using contractual maturity rather than 
expected maturity for both liabilities and assets.  We note, however, that there remains no 
practicable hedge accounting solution for banks that hedge their net margin where 
demand deposits constitute a significant component of the hedged position.  We 
recommend that the Board continue to research alternatives to achieve this within the 
framework of the existing principles. 
 
 


