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Dear Ms Kimmit

Proposed amendmentsto | FRS 3 Business combinations: Combinations by contract
alone or involving mutual entities

1 With amembership of in excess of 37,000, the London Society of Chartered
Accountants (LSCA) isthe largest of the regiona bodies that form the Indtitute of
Chartered Accountants in England & Wales. London members, like those of the
Ingtitute as awhole, work in practice or in business. The London Society operates a
wide range of specidist committees indluding Technicd (accounting and auditing),
Tax, Regulation and Ethics Review and Financid Services and Insolvency, which
scrutinise and make representations to issuing bodies such as yoursalves.

2. We are pleased to have the opportunity to comment onthe IASB’ s proposasin
relation to IFRS 3.

Overall comments
3. Whilst we support the removal of the scope exclusion, we do not support the Board's
proposed method of accounting when the transactions are brought within the scope

of IFRS 3. In particular, we are not convinced that the solution proposed provides an
improvement on the practice that would probably result from retaining the current
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scope exclusion and believe that the excluson should not be removed if the proposed
accounting method is not amended.

4, We propose that the scope exclusion is removed and that goodwill is calculated
based on the difference between the fair value of the acquired entity and the fair
vaue of itsidentifiable assts, lighilities and contingent liabilities.

5. Asagenerd commernt, it is difficult to fully assess the Board's proposasin the
exposure draft ance thereisalack of explanation and reasoning. The Board has not
justified or explained its proposals as to how the combinations to be brought within
the scope of IFRS 3 should be accounted for.

Detailed comments
Question 1

The Exposure Draft proposes:

(a) toremove from IFRS 3 the scope exclusions for business combinations involving two or
more mutual entities and business combinations in which separate entities are brought
together to form a reporting entity by contract alone without the obtaining of an
ownership interest.

(b) torequirethe acquirer to measure the cost of a business combination as:

(i) the aggregate of the following amounts when the combination is one in which the
acquirer and acquiree are both mutual entities:

the net fair value of the acquiree’ sidentifiable assets, liabilities and contingent
liabilities, and

the fair value, at the date of exchange, of any assets given, liabilitiesincurred or
assumed, or equity instruments issued by the acquirer in exchange for control of
the acquiree.

Therefore, goodwill would be recognised in the accounting for such transactions
only to the extent of any consideration given by the acquirer in exchange for control
of the acquiree.

(ii) the net fair value of the acquiree’ sidentifiable assets, liabilities and contingent
liabilities when the combination is one in which separate entities or businesses are
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brought together to form a reporting entity by contract alone without the obtaining
of an ownership interest. Therefore, no goodwill would arise in the accounting for
such transactions.

Isthis an appropriate interim solution to the accounting for such transactions until the
Board devel ops guidance on applying the purchase method to such transactions as part of a
subsequent phase of its Business Combinations project? If not, what other approach would
you recommend as an interim solution to the accounting for such transactions, and why?

6. IFRS 3, in paragraph three, states that the combinations referred to are outside its
scope. It does not state how such combinations should be accounted for. The basis
of conclusons of ED 3 (paragraph BC 146) stated that |AS 22 should continue to be
gpplied to such combinations; this comment was not, however, carried over to the
bass of conclusonsin IFRS 3 itsdf.

7. In the absence of a particular standard dedling with an issue, users of IFRS are
directed towards paragraphs 10-12 of IAS 8, * Accounting policies, changesin
accounting estimates and errors . Paragraph 10 of 1A S 8 requires management to use
judgement in developing an accounting policy that isrdevant and rdigble. In
congdering this management should first consider the “requirements and guidance in
Standards and Interpretations dedling with smilar and related issues’.

8. Since |AS 22 has been superseded and replaced by IFRS 3, one view is that
management’ s gpplication of 1AS 8 will most likely lead to an accounting trestment
that is based on the principles of IFRS 3. Others, however, appear to bdieve that
IAS 22 continues to be relevant (particularly since the combinationsin question are
scoped out from IFRS 3). It istherefore likely that some confusion will arisein this
areaif combinations by contract aone or involving mutua entities continue to be
excluded from the scope of IFRS 3.

0. We support the principles of IFRS 3 and believe that, pending afuller review of
accounting for combinations involving mutua entities and those by contract done,
these principles should be applied. If the exposure draft were to propose aremoval of
the scope exemption and an accounting treatment that is close to IFRS 3 then we
would support it. The objective of IFRS 3 isthat dl business combinations should be
acocounted for using the purchase method. Thisinvolves recognising assets, ligbilities
and contingent ligbilities a fair vaue and recognising goodwill.

10.  The proposed accounting trestment in the exposure draft goes some way to achieving
this objective. It ensuresthat al identifiable assets and liabilities, including
intangible assets, and contingent liabilities are measured &t fair vaue in accordance
with IFRS 3. Where the exposure draft isin our view deficient, however, isthat in
the case of combinations by contract alone it does not measure goodwill a al and in
the case of contracts involving mutua entities the goodwill is a somewhat arbitrary
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number. The goodwill is the amount of consideration paid, regardless of the fair
vaue of the net assets acquired (see further paragraph 16).

11.  Assuming that business combinations are undertaken by willing, knowledgegble
paties a am’slength, then it may be assumed that, in generd, the fair vaue of what
has been given isequd to the fair vaue of what has been recaived. In principle, the
congderation for a business combination should be fair valued and the difference
between this and the fair value of the identifiable assets, liabilities and contingent
lidbilitiesis goodwill. If thefair vaue of the consideration cannot be ascertained
then it may be argued that the fair value of what is being acquired isaproxy. Inthis
way, if IFRS 3 cannot be applied in full then the treatment proposed by the IASB
should be that the acquired businessisfar valued (as a proxy for the consideration)
and the difference between this amount and the fair value of the identifiable assets,
liabilities and contingent ligbilitiesis goodwill. Some might argue thet there are
difficultiesinvolved in vauing mutud entities. This may well be the case but there
are no scope exemptions or different treatments when non-mutuas acquire mutua
entities. And even though it might be argued that, in such circumstances, the
congderation paid can be vaued directly, neverthdess the acquirer must have had
some basis for the amount it decided to pay. Presumably, therefore, acquirers are
cgpable of vauing mutuasin such circumstances.

12. Wenote that there is some precedent for such an approach: IFRS 2, * Share-based
Payment’ requires that the fair value of employee services paid for with share-based
payment is caculated using an indirect method, that is, fair vauing the equity
instruments granted. This method would appear to work equaly well for
combinations by contract aone or combinations involving two or more mutua
entities.

13. Regarding the latter, we are not convinced that the method of attributing goodwill is
a dl satisfactory. Inthefird place, the party making a payment will not necessarily
be the acquirer; the IASB does not appear to have considered this and what the result
would be. Furthermore, it seemsthat thisis not an gppropriate method of calculating
goodwill. The amount of goodwill will be based on a combination of the cash
consideration and any other congderation, perhaps involving fair vauing both
businesses. The exposure draft has not justified the method sdlected and it ssemsto
usthat it is partid and may even be mideading.

14. It may be that the IASB has consdered aternative approaches (including that
suggested in paragraph 13 above) and rejected them, and that it can aso conceptualy
justify the approaches proposed. However, as noted in paragraph 3, thereis no
explanation or judtification for the gpproach chosen. It isdifficult, therefore, to
consider fully what has been proposed. Nevertheless, absent practical issues, our
proposd isthat if the exemption from the scope of IFRS 3 is removed, goodwill is
caculated based on the method set out in paragraph 13. Additiondly, we
recommend thet the final standard gives guidance as to where any credit entry
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resulting from combinations by contract aone or involving mutua entities should be
recorded. We presume that it will bein equity but this should be stated.

15. If, however, the Board is of the view that our proposed method cannot be used then
we would not recommend that the exemption from the scope of IFRS 3 is removed.
Thisis because we believe that remova of the exemption combined with the
exposure draft’s proposals leads to a solution that is not superior to what might be
used by combining entities gpplying IAS 8. In other words, we only support the
remova of the exemption if the IASB produces a method of accounting thet is closer
to the principles of IFRS 3 than that proposed. However, given the potentid for
confusion and for the application of different trestments noted in paragraph nine of
this response a statement should be added to IFRS 3 stating that although the
combinations are excluded from the scope of IFRS 3, users should have regard to the
principles of IFRS 3 when formulating accounting policiesin relation to such
combinations.

Question 2

The Exposure Draft proposes that no amendments be made to the transitional and effective
date requirements in IFRS 3. This would have the effects set out in paragraph 6(a)-(c) above
on the accounting for business combinations in which the acquirer and acquiree are both
mutual entities or in which separate entities or businesses are brought together to forma
reporting entity by contract alone without the obtaining of an ownership interest.

Isthis appropriate? If not, what transitional and effective date arrangements would you
recommend for such business combinations, and why?

16. No, we do not believe that thisis appropriate. Our view isthat if accounting
standards are gpplied prospectively then it isfor a good reason: that the cost of
applying retrospectively would be prohibitive or there would be too much use of
hindsght. The |ASB set a precedent that is againgt this principle when it introduced
IFRS 3: for firgt-time adopters the standard applies to combinations effected up to
three months prior to the issue of the standard. Thiswould be compounded if the
proposed amendments to IFRS 3 were applied from the same point. Entitieswould
be forced to apply a method of accounting to combinations that took place up to nine
or ten months prior to the issue of the sandard. We believe that thisis not
acceptable and that the amendment, if it isimplemented, should gpply only to
combinations occurring after 1 January 2005. For those combinations occurring
before then the transtiond rules should make it clear that entities should have regard
to paragraphs ten to twelve of IAS 8 (unless IFRS 3 is applied to combinations
taking place from a particular date, in which case the amendments should aso apply
from thisdate). Provisons should aso be made so that first-time adopters are not
disadvantaged.
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We hope that you have found our comments helpful. Should you wish to discuss them
further please contact me at the address above or on 020 7466 2686.

Yours sncerdy

Kathryn Cearns
Chairman
L SCA Technical Committee
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