
Dear Sir, 
 
RE: EXPOSRE DRAFT - CLASSIFICATION OF RIGHTS ISSUES 
 
Question 1 – Specifying the characteristics of the rights issue 
 
The proposed amendment applies to instruments (rights) to be offered pro rata to 
all existing owners of the same class of equity instruments and the exercise price 
to be a fixed amount of cash in any currency. 
 
Do you agree with the proposal to limit the amendment to instruments with these 
characteristics? If not, why? Are there any other instruments that should be 
included and why? 
 
Comment 
 
No, I disagree to limit the amendment to instruments with these characteristics.   
 
All the equity element embedded in all other debt instruments convertible into an 
equity instrument of the issuer and all stand alone option denominated in a 
foreign currency should be included.  Issuers of such instruments should follow 
the existing requirements of paragraph 28 of IAS 32 in accounting for these 
instruments. 
 
Explanation: 
 
At present, some companies treat debt instruments denominated in a foreign 
currency convertible into its equity instrument as a liability as a whole at fair value 
through profit or loss, and have not applied the requirements of paragraphs 28 to 
32 and paragraphs AG32 to AG35 of IAS 32 “Financial Instruments – 
Presentation” on compound financial instruments.  Some companies separate 
the equity conversion option embedded and treat it as a derivative.  Although the 
background as set out in paragraph BC3 of this Exposure Draft cannot be found 
in the main body of IAS 32, its Basis of Conclusions or any other official 
interpretations on IAS 32, it seems that the underlying rationale of BC 3 have 
been applied by these companies.   
 
Such practices have however created reported results that were counterintuitive.  
That is: when the share prices of these companies went down, they would report 
a gain due to the change in fair value of the embedded derivative; and when the 
share prices of these companies went up, they would report a loss accordingly. 
 
The proposed treatment may help avoid causing such counterintuitive results in 
the case of a right issue, but more likely it may be interpreted as reinforcing the 
existing practice as suggested in BC3 of this Exposure Draft for all other 
compound financial instrument or options denominated in a foreign currency. 



I consider that the existing requirements of paragraph 28 of IAS 32 have already 
taken care of these situations, and if the underlying principles had been applied 
correctly, the counterintuitive results mentioned above could be avoided. 
 
Paragraph 28 of IAS 32 reads as follows: 
 
“The issuer of a non-derivative financial instrument shall evaluate the terms of 
the financial instrument to determine whether it contains both a liability and an 
equity component. Such components shall be classified separately as financial 
liabilities, financial assets or equity instruments in accordance with paragraph 
15.” 
 
Paragraph 29 of IAS 32 gives further explanation of how these principles are 
applied in the case of a convertible bond, implicitly denominated in the entity’s 
functional currency.   
 
It appears that a minor modification of Paragraph 29 would result in a rather clear 
guidance for a convertible bond denominated in a foreign currency.  The 
modification is as follows, with the added texts underlined: 
 
“For example, a bond or similar instrument denominated in a foreign currency 
convertible by the holder into a fixed number of ordinary shares of the entity is a 
compound financial instrument embedded with a currency future.  From the 
perspective of the entity, such an instrument comprises two three components: a 
financial liability (a contractual arrangement to deliver cash or another financial 
asset denominated in a foreign currency), a currency future (realisation of which 
is contingent on the exercise of the call option by the holder of the instrument) to 
buy a fixed amount of the foreign currency for a fixed amount of the company’s 
functional currency and an equity instrument (a call option granting the holder the 
right, for a specified period of time, to convert it into a fixed number of ordinary 
shares of the entity for a fixed amount denominated in the company’s functional 
currency). The economic effect of issuing such an instrument is substantially the 
same as issuing simultaneously a debt instrument with an early settlement 
provision and, warrants to purchase ordinary shares and entering into a currency 
future (the realisation of which contingent on the exercise of the warrants), or 
issuing a debt instrument with detachable share purchase warrants and entering 
into a currency future (the realisation of which is contingent on the exercise of the 
warrants). Accordingly, in all cases, the entity presents the liability, a derivative 
and equity components separately on its balance sheet.”  
 



When Paragraphs 28 and 29 of IAS 32 are applied to a right issue denominated 
in a foreign currency, it would result in separately recognising a warrant as an 
equity instrument and a currency future contingent on the exercise of the warrant 
as a derivative, which may be a financial asset or financial liability as the case 
may be. 
 
Question 2 – Specifying the currency of the exercise price 
 
The proposed amendment specifies that the fixed amount of cash the entity will 
receive can be denominated in any currency. If that currency is not the entity’s 
functional or reporting currency, the proceeds it receives from the issue of its 
shares will vary depending on foreign exchange rates. 
 
Do you agree with the proposal to permit an entity to classify rights with the 
characteristics set out above as equity instruments even when the exercise price 
is not fixed in its functional or reporting currency? If not, why? 
 
Comment 
 
Yes.  I agree to permit an entity to classify rights with the characteristics set out 
above as equity instruments even when the exercise price is not fixed in its 
functional or reporting currency, provided the embedded currency futures are 
separated out as required by Paragraphs 28 and 29 of IAS 32. 
 
 
Question 3 – Transition 
 
The proposed change would be required to be applied retrospectively with early 
adoption permitted. 
 
Is the requirement to apply the proposed change retrospectively appropriate? 
 
If not, what do you propose and why? 
 
Comment 
 
Yes.  I agree.  This follows the general principles of IAS 8. 
 
 
 
 
 
Paul M. Y. Yeung 
A freelance technical writer, lecturer and consultant in Hong Kong 


