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EVCA’s response to the IASB’s discussion Paper:  

 
Preliminary Views on Accounting Standards  

for Small and Medium-sized Entities. 
 
 

 
The European Private Equity and Venture Capital Association (EVCA) welcomes 
the opportunity to comment on the discussion paper “Preliminary Views on 
Accounting Standards for Small and Medium-sized Entities”, published by the 
International Accounting Standards Board (IASB). 
 
EVCA’s responses to the questions asked by the IASB are driven by three 
following needs, all of which are of equal importance to EVCA: 
 

1. Providing high quality, comparable and understandable accounting 
standards suitable for SMEs in Europe 

 
2. Accounting standards that meet the needs of the users of SME financial 

statements 
 

3.  Standards that reduce the financial reporting burden on SMEs who want 
to use global standards.  

 
 

 
Question 1a 
Do you agree that full IFRSs should be considered suitable for all 
entities? If not, why not? 
 
No, the European Private Equity and Venture Capital Association considers that IAS 27 
does not suit Private Equity and Venture Capital entities.  
 
 
Question 1b 
Do you agree that the Board should develop a separate set of financial 
reporting standards suitable for SMEs? If not, why not? 
 
Yes, in order to meet the objectives 1, 2 and 3 stated above. 
 
 
Question 1c 
Do you agree that IASB Standards for SMEs should not be used by publicly 
listed entities (or any other entities not specifically intended by the Board), 
even if national law or regulation were to permit this? Do you also agree 
that if the IASB Standards for SMEs are used by such entities, their 
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financial statements cannot be described as being in compliance with 
IFRSs for SMEs? If not, why not? 
 
It is important to have accounting standards that meet the three objectives 
presented above for both SMEs and listed companies. The fact of being listed or 
not should be used to determine who would be recommended to use IASB 
Standards for SMEs. The applicable regulation in a specific jurisdiction should only 
be addressed by the legitimate regulatory bodies. 
 
 
Question 2 
Are the objectives of IASB Standards for SMEs set out in preliminary view 
2 appropriate and, if not, how should they be modified?  
 
As stated above, EVCA emphasizes the objectives (a), (b) and (d). The need of 
comparability should be stressed.  
 
 
Question 3a 
Do you agree that the Board should describe the characteristics of the 
entities for which it intends the standards but that those characteristics 
should not prescribe quantitative ‘size tests’? If not, why not, and how 
would an appropriate size test be developed? 
 
Yes 
 
 
Question 3b  
Do you agree that the Board should develop standards that would be 
suitable for all entities that do not have public accountability and should 
not focus only on some entities that do not have public accountability, 
such as only the relative larger ones or only the relatively smaller ones? 
If not, why not? 
 
Yes  
 
 
Question 3c 
Do the principles in preliminary view 3.2, combined with the presumptive 
indicators of “public accountability” in preliminary view 3.3, provide a 
workable definition and appropriate guidance for applying the concept of 
“public accountability”? If not, how would you change them? 
 
The Board should consider adopting a clearer definition of public accountability by 
restricting the use of the IASB Standards for SMEs to unquoted companies. It 
would then be up to the national regulatory authorities and standard setters to 
specify further which entities should use either full IFRSs or IASB standards for 
SMEs. 
 
 
Question 3d 
Do you agree that an entity should be required to use full IFRSs if one or 
more of the owners of its shares object to the entity’s preparing its 
financial statements on the basis of IASB Standards for SMEs. If not, why 
not? 
 
This decision should ultimately depend upon the national regulatory authorities. 
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Question 3e 
Do you agree that if a subsidiary, joint venture or associate of an entity 
with public accountability prepares financial information in accordance 
with full IFRSs to meet the requirements of its parent, venturer or 
investor, the entity should comply with full IFRSs, and not IASB 
Standards for SMEs, in its separate financial statements? If not, why not? 
 
Yes, in order to meet the objective (d) of the Board (i.e. reduce the financial 
burden on SMEs that want to use global standard). 
 
 
Question 4 
Do you agree that if IASB Standards for SMEs do not address a particular 
accounting recognition or measurement issue, the entity should be 
required to look at the appropriate IFRSs to resolve the particular issue? 
If not, why not, and what alternative would you propose? 
 
Yes, but IASB Standards for SMEs should be designed in such a way that those 
events would rarely occur in order to meet the objective of reducing the financial 
reporting burden on SMEs. 
 
 
Question 5a 
Should an SME be permitted to revert to an IFRS if the treatment in the 
SME version of the IFRS differs from the treatment in the IFRS, or should 
an SME be required to choose only either the complete set of IFRSs or the 
complete set of SME standards with non optional reversion to individual 
IFRSs? Why? 
 
SMEs should not have an optional reversion to individual IFRSs in order to 
achieve a high degree of comparability. 
 
 
Question 5b 
If an SME is permitted to revert to an IFRS, should it be: 
 

(a) Required to revert to the IFRS in its entity (a standard-by-standard 
approach); 

(b) Permitted to revert to individual principles in the IFRS without 
restriction while continuing to follow the remainder of the SME 
version of the IFRS (a principle-by-principle approach); or 

(c) Required to revert to all of the principles in the IFRS that are 
related to the treatment in the SME version of that IFRS while 
continuing to follow the remainder of the SME version of the IFRS 
(a middle ground between a standard-by-standard and principle-
by-principle approach)? 

 
Please explain your reasoning and, if favour (c), what criteria do you 
propose for defining “related principle”? 
 
See the answer to Question 5a. 
 
 
Question 6 
Do you agree that development of IASB Standards for SMEs should start 
by extracting the fundamental concepts from the Framework and the 
principles and related mandatory guidance from IFRSs (including 
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Interpretations), and then making modifications deemed appropriate? If 
not, what approach would you follow? 
 
Yes, with the limitation expressed in the answer to question 1a (i.e. the definition 
of control is currently not adapted to the way venture capitalists operate). 
 
 
Question 7a 
Do you agree that any modifications for SMEs to the concepts or principles in 
full IFRSs must be on the basis of the identified needs of users of SME financial 
statements or cost-benefit analyses? If not, what alternative bases for 
modifications would you propose, and why? And if so, do you have 
suggestions about how the Board might analyse the costs and benefits of 
IFRSs in an SME context? 
 
Yes 
 
 
Question 7b 
Do you agree that it is likely that disclosure and presentation modifications 
will be justified on the basis of user needs and cost-benefit analyses and 
that the disclosure modifications could increase or decrease the current 
level of disclosure for SMEs? If not, why not? 
 
Yes, but the balance between increase and decrease of disclosure should consequently 
reduce the financial burden for SMEs adopting those accounting standards. 
 
 
Question 7c 
Do you agree that, in developing standards for SMEs, the Board should 
presume that no modification would be made to the recognition or 
measurement principles in IFRSs, though that presumption could be 
overcome on the basis of user needs and a cost-benefit, analysis? If not, why 
not? 
 
Yes. EVCA has previously mentioned several times the fact that consolidated 
accounts do not provide investors in Private Equity and Venture Capital funds with 
appropriate financial information. The cost-benefit analysis should lead to the 
conclusion that consolidated accounts are not required for SMEs if appropriate 
information is provided on the evolution of the fair value of the investments. 
 
 
Question 8a 
Do you agree that IASB Standards for SMEs should be published in a 
separate' printed volume? If you favour including them in separate sections 
of each IFRS (including Interpretations) or some other approach, please 
explain why. 
 
Yes, in relation with the answer given to the question 5a. 
 
 
Question 8b 
Do you agree that IASB Standards for SMEs should be organized by IAS/IFRS 
number rather than in topical sequence? If you favour topical sequence or 
some other approach, please explain why. 
 
Yes. 
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Question 8c 
Do you agree that each IASB Standard for SMEs should include a statement of 
its objective, a summary and a glossary of key terms? 
 
Yes. 
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