
International Accounting Standards Board
Attn. Sandra Thompson
Senior Manager
30 Cannon Street
London EC4M 6XH
United Kingdom

Amsterdam, 5 October 2004

Dear Ms Thompson:

Comments on Exposure draft of proposed amendments to IAS 39 Financial
Instruments: Recognition and Measurement and IFRS 4 Insurance Contracts:
Financial Guarantee Contracts and Credit Insurance

We appreciate the opportunity to respond to your invitation to comment on the IASB Exposure
Draft of Proposed Amendments to IAS 39, Financial Instruments: Recognition and
Measurement and IFRS 4 Insurance Contracts: Financial Guarantee Contracts and Credit
Insurance (hereafter referred to as ED).

Question 1 – Form of contract

The Exposure Draft deals with contracts that require the issuer to make specified payments to
reimburse the holder for a loss it incurs if a specified debtor fails to make payment when due
under the original or modified terms of a debt instrument (financial guarantee contracts).
These contracts can have various legal forms, such as that of a financial guarantee, letter of
credit, credit default contract or insurance contract. Under the proposals in the Exposure
Draft the legal form of such contracts would not affect their accounting treatment (see
paragraphs BC2 and BC3).
Do you agree that the legal form of such contracts should not affect their accounting
treatment?
If not, what differences in legal form justify differences in accounting treatments? Please be
specific about the nature of the differences and explain clearly how they influence the
selection of appropriate accounting requirements.
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We agree that the legal form of a contract should not affect the accounting treatment and that
contracts that are, from an economical point of view, in substance identical should be treated
similarly for accounting and reporting purposes.

This starting point raises, however, two further questions:  (a) can financial guarantee contracts
be sufficiently clearly distinguished from credit insurance contracts and (b) if such distinction
can be clearly made, are there measurement differences between credit insurance contracts under
IFRS 4 and financial guarantee contracts under IAS 39.

Can financial guarantee contracts be sufficiently clearly distinguished from credit insurance?

In the Basis for Conclusions, the IASB clarifies that it has struggled to make a distinction
between insurance and a credit product. Features that are often mentioned as distinguishing are
the following:

 Credit insurance is based on pooling of risks within a portfolio. However, although many
financial guarantees are guarantees for a specific counterparty risk and a specifically
identified debt instrument, there are also many financial guarantees for portfolios of
identified debt instruments. For this reason, we are not convinced that this argument really
creates a solid distinction between credit insurance contracts and financial guarantees;

 The parties to a contract differ between credit insurance and financial guarantees. In case of
a financial guarantee the issuer of the guarantee and the holder of the guarantee as well as the
party whose obligation is being guaranteed is aware of the existence of the guarantee. In case
of credit insurance only the issuer and the policyholder are party to the contract. For this
reason, we believe that the risks in the two types of contracts are different, which would be a
difference in substance that could result in different accounting treatment.

Are there measurement differences between the measurement of credit insurance contracts under
IFRS 4 and financial guarantee contracts?

In case of financial guarantees, current IAS 39 requires such contracts to be initially measured at
fair value with subsequent measurement at the higher of (a) the amount determined in
accordance with IAS 37, and (b) the amount initially recognised less, when appropriate,
cumulative amortisation recognised in accordance with IAS 18 (IAS 39, paragraph 47). In
general, we expect IAS 37 to provide the higher amount.

In case of (credit) insurance contracts under the scope of IFRS 4, subsequent measurement is, in
general, based on local accounting policies, unless these policies do not include a liability
adequacy test meeting certain requirements: in such cases, IAS 37 is applicable. Therefore, if a
proper liability adequacy test is performed under local accounting policies, measurement under
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IFRS 4 could result in a different amount than under IAS 39 with subsequent measurement under
IAS 37/IAS 18, as described above. However, if such test in local GAAP is not adequate, IAS 37
is applicable. The Basis for Conclusions argues that – as a result of the liability adequacy test
included in IFRS 4, the measurement differences between IFRS 4 measurement of credit
insurance and the measurement proposed in the ED, are minimal. However, one of the potential
differences relates to the reflection of the time value of money (BC23(d) and (e)) that is required
under IAS 37, but not by some existing models that are allowed under IFRS 4. This difference
may cause insurance companies to have to incur substantial costs in the period until phase II
determines the accounting for all insurance contracts under IFRS, if local GAAP includes an
appropriate liability adequacy test as defined in IFRS 4.

From the above it can be concluded that there may be reporting environments where the
measurement of financial guarantees and credit insurance contracts would be similar, i.e. IAS 37,
if such environments do not include an appropriate liability adequacy test as defined in IFRS 4.
In such cases, IAS 37 will apply to both financial guarantees and credit insurance contracts.

In the Dutch reporting environment, there is no proper liability adequacy test applicable to
financial guarantees if such contracts would be accounted for under IFRS 4, so the result would
be the same as measurement under current IAS 37. We expect this would also be the case in
many other reporting environments, since – traditionally – financial guarantees are not part of
insurance accounting in many jurisdictions.

From this perspective it would be irrelevant under which standard financial guarantees would be
accounted for: IAS 39 or IFRS 4. Given the fact that: (a) credit insurance has always been part of
insurance accounting; (b) financial guarantees are already subject to current IAS 39; (c) credit
insurance companies would suffer substantial cost for system changes to amend their systems, if
a proper liability adequacy test is available in local GAAP; and (d) the 2005 deadline is only
months away, we recommend to withdraw the present proposal and, instead, to clarify that credit
insurance contracts are covered by IFRS 4.

Question 2 - Scope

The Exposure Draft proposes that all financial guarantee contracts should be within the scope
of IAS 39 (see paragraph 2 of IAS 39 and paragraph 4 of IFRS 4), and defines a financial
guarantee contract as “a contract that requires the issuer to make specified payments to
reimburse the holder for a loss it incurs because a specified debtor fails to make payment
when due in accordance with the original or modified terms of a debt instrument” (see
paragraph 9 of IAS 39).
Is the proposed scope appropriate?
If not, what changes do you propose, and why?
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We refer to our response to question 1 for our comments in respect of the scope as proposed in
the ED.

We propose that the definition of a financial guarantee in paragraph 9 of IAS 39 is clarified by
adding the word ‘specified’ before ‘debt instrument’ at the end of the definition.

Question 3 – Subsequent measurement

The Exposure Draft proposes that financial guarantee contracts, other than those that were
entered into or retained on transferring financial assets or financial liabilities within the
scope of IAS 39 to another party, should be measured subsequently at the higher of:

(a) the amount recognised in accordance with IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities and
Contingent Assets; and

(b) the amount initially recognised (ie fair value) less, when appropriate, cumulative
amortisation recognised in accordance with IAS 18 Revenue (see paragraph 47(c) of IAS 39).

Is this proposal appropriate? If not, what changes do you propose, and why?

We agree with the measurement for financial guarantee contracts, other than those that were
entered into or retained on transferring financial assets or financial liabilities within the scope of
IAS 39 to another party.

Question 4 – Effective date and transition

The proposals would apply to periods beginning on or after 1 January 2006, with earlier
application encouraged (see paragraph BC27). The proposals would be applied
retrospectively. Are the proposed effective date and transition appropriate? If not, what  do
you propose, and why?

We agree the proposals are appropriate, but recommend adding that if not practicable,
retrospective application should not be required.

Question 5 – Other comments

Do you have any other comments on the proposal?

We do not have further comments.
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If you have any queries regarding our comments and responses, please do not hesitate to contact
us.

Yours sincerely,

Prof. dr. Martin Hogendoorn
Chair Council for Annual Reporting


