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CL 34 
 

City of Buenos Aires, April 7th, 2003 
 
Ms. Annette Kimmitt 
Senior Project Manager 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street, London EC4M 6XH, United Kingdom 
 
ED 3 Business Combinations 
 
Dear Ms. Kimmit: 
 
Please find below our comments on the above document. We concur with the need to 
improve the current standard on business combinations, taking into account that the 
existence of alternative methods in the IAS 22 affects the comparability of financial 
statements, as a number of countries have adopted significant changes in this regard, 
mainly prohibiting the pooling of interest method and goodwill amortization. 
 
We concur with the changes incorporated to the IAS 22, except for the treatment of the 
excess over the cost of a business combination of the acquirer's interest in the net fair 
value of the acquiree's identifiable assets, liabilities and contingent liabilities (Question 9). 
To that effect, we think that the current treatment established in paragraphs 59 through 63, 
IAS 22, should be maintained for the following reasons: 
 
1) The cost of acquisition may be affected by the acquirer's expectations of poor trading 
results, or of future losses and expenses that: (i) cannot be recognized as identifiable 
liabilities under IAS 22 at the date of acquisition, and (ii) not necessarily mean an 
impairment of identifiable assets. 
 
2) It is not consistent that the ED3 will establish that the acquirer cannot recognize a 
restructuring provision that was not a liability of the acquiree at the acquisition date, which 
will imply recognizing a loss in the future, but that it has to recognize a gain upon the 
acquisition (excess over the cost of a business combination of the acquirer's interest in the 
net fair value of the acquiree's identifiable assets, liabilities and contingent liabilities) for a 
lower amount agreed with the seller due to the need to make the restructuring. 
 
3) Since one of the components of such excess may arise from the measurement of the 
identifiable net assets at their fair value, mainly in the case of non-monetary assets, there 
may be difficulties in measuring such value objectively. Not always is there a single 
criterion to determine the fair value of these assets. Therefore, there may be different 
valuation figures or ranges, which give rise to the possibility of managing the gain to be 
recognized upon the acquisition. 
 
Should you need further clarifications, please do not hesitate to contact us. 
 
Best regards, 
 
 

Dr. Oscar G. Maciel Dr. Luis J. Garzarón 
Secretary President 



 

 

COMMENTS ON AMENDMENTS TO IAS 36: IMPARIMENT OF ASSETS 

 

The following are our answers to the questions included in the invitation to 

comment on IAS 36 improvements: 

 

Question 1: Frequency of impairment tests 

Are the proposals relating to the frequency of impairment testing intangible assets 

with indefinite useful lives and acquired goodwill appropriate (see proposed 

paragraphs 8 and 8A and paragraphs C6, C7 and C41 of the Basis for 

Conclusions)? If not, how often should such assets be tested for impairment, and 

why? 

 

• We agree with the proposal in paragraph 8 and paragraph 8A.   

 

Question 2: Intangible assets with indefinite useful lives 

The Exposure Draft proposes that the recoverable amount of an intangible asset 

with an indefinite useful life should be measured, and impairment losses (and 

reversals of impairment losses) for such assets accounted for, in accordance with 

the requirements in IAS 36 for assets other than goodwill (see paragraphs C10-

C11 of the Basis for Conclusions). 

Is this appropriate? If not, how should the recoverable amount be measured, and 

impairment losses (and reversals of impairment losses) be accounted for? 

 

• Seems logical to us the use of the same criteria to impair or reverse previous 

impairments used for the rest of the identifiable assets. 

 

Question 3:  Measuring value in use 

The Exposure Draft proposes additional guidance on measuring the value in use of 

an asset. Is this additional guidance appropriate? In particular: 
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(a) should an asset’s value in use reflect the elements listed in 

proposed paragraph 25A? If not, which elements should be 

excluded or should any additional elements be included? Also, should an entity be 

permitted to reflect those elements either as adjustments to the future cash flows 

or adjustments to the discount rate (see proposed paragraph 26A and paragraphs 

C66 and C67 of the Basis for conclusions)? If not, which approach should be 

required? 

 

•  We agree with the proposal in paragraph 25A. We also agree with the 

alternative methods suggested in paragraph 26A in light of the assumption that 

using correctly both methods the Entity has to arrive to the same figures, and 

therefore the choice will be made depending on which information is more 

easily to be accessed. 

 

  

(b) should the assumptions on which cash flow projections are based take into 

account both past actual cash flows and management’s past ability to forecast 

cash flows accurately (see proposed paragraph 27(a)(ii) and paragraphs C66 and 

C67 of the Basis for Conclusions)? If not, why not? 

 

• We think that past actual cash flows and management past ability to forecast 

cash flows have to be considered except when the economic conditions and 

circumstances have significantly changed turning the past information into 

useless (i.e. when the forecasting techniques and management sources for 

information have changed in a very important proportion) 

 

(c) is the additional guidance in proposed Appendix B to [draft] IAS 36 on using 

present value techniques in measuring an asset’s value in use appropriate? If not, 

why not? Is it sufficient? If not, what should be added? 

 

• We agree with the guidance provided in Appendix B. 

 



Question 4:  Allocating goodwill to cash-generating units 

The Exposure Draft proposes that for the purpose of impairment testing, acquired 

goodwill should be allocated to one or more cash-generating units. 

 

(a) Should the allocation of goodwill to one or more cash-generating units result in 

the goodwill being tested for impairment at a level that is consistent with the lowest 

level at which management monitors the return on the investment in that goodwill, 

provided such monitoring is conducted at or below the segment level based on an 

entity’s primary reporting format (see proposed paragraphs 73-77 and paragraphs 

C18-C20 of the Basis for Conclusions)? If not, at what level should the goodwill be 

tested for impairment, and why? 

 

• We agree with the proposals in paragraph 73 to 77. 

 

(b) If an entity disposes of an operation within a cash-generating unit to which 

goodwill has been allocated, should the goodwill associated with that operation be 

included in the carrying amount of the operation when determining the gain or loss 

on disposal (see proposed paragraph 81 and paragraphs C21-C23 of the Basis for 

Conclusions)? If not, why not? If so, should the amount of the goodwill be 

measured on the basis of the relative values of the operation disposed of and the 

portion of the unit retained or on some other basis? 

 

• We agree with the inclusion of goodwill in the carrying amount of the operation 

in determining the gain or loss on disposal. We also agree with the relative fair 

values criteria used. 

 

 (c) If an entity reorganises its reporting structure in a manner that changes the 

composition of one or more cash-generating units to which goodwill has been 

allocated, should the goodwill be reallocated to the units affected using a relative 

value approach (see proposed paragraph 82 and paragraphs C24 and C25 of the 

Basis for Conclusions)? If not, what approach should be used? 

 



Federación Argentina de Consejos Profesionales de Ciencias Económicas  
• We agree with the reallocation of goodwill using the relative fair 

values criteria. 

 

 

Question 5: Determining whether goodwill is impaired 

The Exposure Draft proposes: 

 

(a) that the recoverable amount of a cash-generating unit to which goodwill has 

been allocated should be measured as the higher of the unit’s value in use and net 

selling price (see proposed paragraphs 5 (definition of recoverable amount) and 85 

and paragraph C17 of the Basis for 

Conclusions). 

Is this appropriate? If not, how should the recoverable amount of the unit be 

measured? 

 

• We agree with the proposal 

 

(b) the use of a screening mechanism for identifying potential goodwill 

impairments, whereby goodwill allocated to a cash-generating unit would be 

identified as potentially impaired only when the carrying amount of the unit exceeds 

its recoverable amount (see proposed paragraph 85 and paragraphs C42-C51 of 

the Basis for Conclusions). 

Is this an appropriate method for identifying potential goodwill 

impairments? If not, what other method should be used? 

 

• In our opinion, the use for practical reasons (to satisfy de cost-benefit 

relationship) of the proposed screening mechanism is reasonable. We also 

think that in practice the probability of devalued goodwill not being recognised 

because of the limitations of the mechanism is very low. 

 

(c) that if an entity identifies goodwill allocated to a cash-generating unit as 

potentially impaired, the amount of any impairment loss for that goodwill should be 



measured as the excess of the goodwill’s carrying amount over its implied value 

measured in accordance with proposed paragraph 86 (see proposed paragraphs 

85 and 86 and paragraphs C28-C40 of the Basis for Conclusions). 

Is this an appropriate method for measuring impairment losses for 

goodwill? If not, what method should be used, and why? 

 

• We agree with the proposed method. 

 

Question 6: Reversals of impairment losses for goodwill 

The Exposure Draft proposes that reversals of impairment losses recognised for 

goodwill should be prohibited (see proposed paragraph 123 and paragraphs C62-

C65 of the Basis for Conclusions). 

Is this appropriate? If not, what are the circumstances in which reversals of 

impairment losses for goodwill should be recognised? 

 

• We disagree with not accepting the reversal of previous impairments to goodwill 

even under certain very special circumstances. We think that enhancing the 

previous conditions contained in paragraph 109 (old text of the standard) to be 

more strict in the acceptation of the reversal when can obtain the right answer 

to this issue. Our opinion is based on the fact that we don’t accept the 

reasoning included in paragraph 124 that the reversal of a previous impairment 

means an increase in an internally generated goodwill. 

 

Question 7:  Estimates used to measure recoverable amounts of cash 

generating units containing goodwill or intangible assets with indefinite 

useful lives 

The Exposure Draft proposes requiring a variety of information to be disclosed 

for each segment, based on an entity’s primary reporting format, that includes 

within its carrying amount goodwill or intangible assets with indefinite useful 

lives (see proposed paragraph 134 and paragraphs C69-C82 of the Basis for 

Conclusions). 

 

(a) Should an entity be required to disclose each of the items in proposed 
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paragraph 134? If not, which items should be removed from the 

disclosure requirements, and why? 

 

• It seems excessive to us the disclosure required in paragraph 134 (e) (iv), 

specially when the key assumptions are many and the interaction with the 

others assumptions is complex. 

 

 

(b) Should the information to be disclosed under proposed paragraph 134 be 

disclosed separately for a cash-generating unit within a segment when one or more 

of the criteria in proposed paragraph 137 are satisfied? If not, why not? 

 

• We think that the required intra-segment disclosure by paragraph 137 a) is 

excessive, but we agree with the proposals in paragraph 137 b) and c) 

 

 

 

 

 



COMMENTS ON AMENDMENTS TO IAS 38: INTANGIBLEASSETS 

 

The following are our answers to the questions included in the invitation to 

comment  in respect of IAS 38 improvements: 

 

Question 1: Identifiability 

The Exposure Draft proposes that an asset should be treated as meeting the 

identifiability criterion in the definition of an intangible asset when it is separable or 

arises from contractual or other legal rights (see proposed paragraphs 10 and 11 

and paragraphs B6-B10 of the Basis for Conclusions).  

Are the separability and contractual/other legal rights criteria appropriate for 

determining whether an asset meets the identifiability criterion in the definition of 

an intangible asset? If not, what criteria are appropriate, and why? 

 

• In our opinion, the criteria described in paragraph 11(b) is the proper one to 

identify the intangible asset arising from legal or contractual rights, but in many 

cases, because of the mentioned rights are acquired jointly with certain 

obligations the recognition criteria will not be able to be met. As an example, 

when the legal or contractual rights relate to a public service concession, in 

most of the cases will be almost impossible to separately measure the 

intangible asset separately from the goodwill and the obligations related to the 

concession. 

 

Question 2: Criteria for recognising intangible assets acquired in a business 

combination separately from goodwill 

This Exposure Draft proposes clarifying that for an intangible asset acquired in a 

business combination, the probability recognition criterion will always be satisfied 

and, with the exception of an assembled workforce, sufficient information should 

always exist to measure its fair value reliably (see proposed paragraphs 29-32 and 

paragraphs B11-B15 of the Basis for Conclusions). Therefore, as proposed in ED 

3, an Exposure Draft of a proposed International Financial Reporting Standard 

Business Combinations, an acquirer should recognise, at the acquisition date and 

separately from goodwill, all of the acquiree’s intangible assets, excluding an 
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assembled workforce, that meet the definition of an intangible 

asset (see proposed 

paragraphs 36, 43 and 44 of ED 3). 

Do you agree that, with the exception of an assembled workforce, sufficient 

information can reasonably be expected to exist to measure reliably the fair value 

of an intangible asset acquired in a business combination? If not, why not? The 

Board would appreciate respondents outlining the specific circumstances in which 

the fair value of an intangible asset acquired in a business combination could not 

be measured reliably. 

 

• Repeating the concepts given in our answer to question 1, we don’t agree with 

the mentioned idea that sufficient information should always exist to measure 

reliably the fair value of an intangible asset in a business combination. For 

certain cases (public service concessions for example), especially in cases of 

monopoly services conceded no market exists, and even other recent business 

combination for similar services exists, probably it won’t be useful as 

information to be applied for analogy because in both cases the intangible asset 

cannot be separately measured. 

 

Question 3: Indefinite useful life 

The Exposure Draft proposes to remove from IAS 38 the rebuttable presumption 

that an intangible asset’s useful life cannot exceed twenty years, and to require its 

useful life to be regarded as indefinite wh en, based on an analysis of all of the 

relevant factors, there is no foreseeable limit on the period of time over which the 

asset is expected to generate net cash inflows for the entity (see proposed 

paragraphs 85-88 and paragraphs B29-B32 of the Basis for Conclusions). 

Is this appropriate? If not, under what circumstances, if any, should an intangible 

asset be regarded as having an indefinite useful life? 

 

• We agree with defining as indefinite useful life assets when no foreseeable limit 

on the period of time is identified over which the intangible asset is expected to 

generate net cash inflows. 



 

Question 4:Useful life of intangible asset arising from contractual or other 

legal rights 

The Exposure Draft proposes that if an intangible asset arises from contractual or 

other legal rights that are conveyed for a limited term that can be renewed, the 

useful life shall include the renewal period(s) only if there is evidence to support 

renewal by the entity without significant cost (see proposed paragraphs 91 and 92 

and paragraphs B33-B35 of the Basis for Conclusions). 

Is this an appropriate basis for determining the useful life of an intangible asset 

arising from contractual or other legal rights that are conveyed for a limited term 

that can be renewed? If not, under what circumstances should the useful life 

include the renewal period(s)? 

 

• We don’t agree with the required condition about considering the renewal 

period in the calculation of amortisation always when “there is evidence to 

support renewal without significant cost”. We consider that when the 

renewal period depends on the decision of a third party and not merely on the 

fulfillment of certain conditions for the Entity, it gives rise to a “contingent asset” 

because is affected not only for the “cost” of the renewal but the probability of 

obtaining it. Therefore for considering the renewal period for amortisation the 

renewal of the contract or the legal right have to be virtually certain. We suggest 

adding the following text:... significant cost, and the extension or the 

renewal is not subject to the approval of third parties”. 

 

Question 5: Non-amortisation of intangible assets with indefinite useful lives 

The Exposure Draft proposes that an intangible asset with an indefinite useful life 

should not be amortised (see proposed paragraphs 103 and 104 and paragraphs 

B36-B38 of the Basis for Conclusions).  

Is this appropriate? If not, how should such assets be accounted for after their 

initial recognition? 
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• We agree with not amortising intangible assets with an 

indefinite useful life if the impairment test is made at the end of 

each annual reporting period or when indicators of impairment appears. 
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