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Dear Mr. Peter Clark, 
 
ED 5 - Insurance Contracts 
 
The Danish Bankers Association has discussed the exposure draft on ED 5 
insurance contracts. We have the following comments. 
 
Question 1 – Scope: 
Employers’ assets and liabilities under employee benefit 
plans 
ED 5 do not apply to contracts issued by an insurer to a defined benefit 
pension plan covering the employees of the insurer, or of another entity 
consolidated within the same financial statement as the insurer. Instead 
the rules in IAS 19 shall be applied.  
 
We do not agree on this. We find that ED 5 should apply to contracts with 
employees that are identical to contracts with third parties and are part of 
the same statutory rules governing the distribution of profit between poli-
cyholders and shareholders equity.  
 
Financial guarantees and insurance against credit risk 
According to ED 5 financial guarantee contracts that provide for specified 
payments to be made to reimburse the holder for a loss it incurs because 
a specified debtors fails to make payments when due falls within the defi-
nition of insurance contracts. Although we can see the insurance element 
there are other elements similar to the management of credit risk in 
banks. We therefore support the arguments in BC 44 for contracts that 
provide cover against credit risk to be treated according to IAS 39. 
 
Disclosure and potential measurement would differ depending on whether 
IAS 39 or ED 5 should apply to a financial guarantee provided by banks. 
Until phase II has been implemented we therefore find it important that 
IAS 39 applies. 
  
Question 13 - Other comments: 
Elimination of own shares and mortgage bonds 
Neither ED 5 nor IAS 39 (and SIC 16) covers the situation where own is-
sues (equity and/or bonds) are allocated to life insurance policyholders 
and where the risks and rewards accrues to the policyholders. By analogy 
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to IAS 19 own issues that serve as investment assets for the policy-
holder’s savings and where the risk and rewards accrues to the policy-
holders should not be eliminated.  
 
Own shares and bonds that are not “non-transferable” can according to 
IAS 19 be Plan Assets in Defined Benefit Plans. This gives an exemption 
from the general requirement of elimination of own shares in IAS 32 and 
own bonds in IAS 39.  
 
Effective date and transition 
The standard shall apply from 1 January 2005 with restatement of com-
parative figures for 2004. The final standard is not expected before spring 
2004. Due to the late date of finalisation of the standard it would be very 
helpful if there were en exception from the requirement of restatement of 
comparative figures as will be the case in IAS 32 and 39. 
 
 
 
Kind regards 
 
 
 
Carsten Skelde 
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