
17 November 2003 

Anne McGeachin 
Project Manager 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 

Dear Anne 

Comments on ED 4 Disposal of non-current assets and presentation of 
discontinued operations 

The Financial Reporting Standards Board (FRSB) is pleased to make the following 
comments on ED 4.  

In general, the FRSB supports the proposals as set out in ED-4. This response 
includes, where appropriate, comments received from our constituents when ED 4 
was simultaneously exposed in New Zealand. 

Question 1 – Classification of non-current assets held for sale 
The Exposure Draft proposes that non-current assets should be classified as assets 
held for sale if specified criteria are met. (See paragraphs 4 and 5 and Appendix B.) 
Assets so classified may be required to be measured differently (see question 2) and 
presented separately (see question 7) from other non-current assets. 
Does the separate classification of non-current assets held for sale enable additional 
information to be provided to users? Do you agree with the classification being 
made? If not, why not? 

The FRSB supports the proposal that non-current assets be classified as assets held for 
sale if specified criteria are met and that assets so classified may be required to be 
measured differently and presented separately from other non-current assets. The 
FRSB considers that the separate classification of non-current assets held for sale 
enables additional information to be provided to users. The FRSB has the following 
additional comments.  

While the ED identifies the class of assets as “held for sale”, it is silent on whether 
these should be classified and disclosed as current or non-current assets. The FRSB 
suggests that assets held for sale be designated as “current” or “non current” as 
appropriate. While the presumption and the criteria set out in Appendix B are that 
such assets will be disposed of within a year, some assets may take more than one 
year to dispose of. The FRSB considers that differentiating held for sale assets 
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between current and non-current enables additional information to be provided to 
users of the information. 
 
The ED deals with assets held for sale and focuses on the information on cash flows 
to be derived from the sale of the assets. The ED excludes operations to be 
abandoned. It presumably also excludes assets that are transferred between group 
entities. The FRSB considers that the reasons for the separate classification of assets 
held for sale also applies to assets abandoned (or to be abandoned) and assets 
transferred (or to be transferred) where the relevant decision has been and criteria 
similar to those in Appendix B have been met. Users need information on the disposal 
of non-current assets and discontinued operations regardless of the mode of 
discontinuation, i.e. whether by sale or abandonment or transfer. Although 
abandonment and transfer of assets can take place in both profit-oriented and public 
benefit entities, it is particularly relevant to the latter where operations are frequently 
transferred between agencies. While there will not be any impact on the group 
financial statements, operations abandoned (or to be abandoned) and assets transferred 
(or to be transferred) should be reflected in the individual entity’s financial statements 
as discontinued operations.  Separate financial statements are required to be prepared 
and made available by almost all controlled public sector entities and the issue is very 
significant for these entities. The FRSB suggests that a requirement based on 
paragraph 6 of IAS 35 be included in the final standard to deal with this issue. 
 
The FRSB notes an inconsistency in the criteria set out in paragraph B1 of Appendix 
B. It seems inconsistent for a sale to be “highly probable” (B1(d)) if an active plan to 
sell/locate a buyer has only been initiated (B1(c)). The FRSB suggests the tightening 
up of para B1(c) by changing “are initiated” to “has been activated”. It considers that 
the tightening of the criterion in (c) would limit the cases that might arise under B2(c). 
 
In relation to assets acquired with the intention of disposal, the FRSB considers that 
such assets would fall within the definition of a current asset as being acquired “for 
trading purposes” (subparagraph (b) of Appendix A).  It seems unusual for the 
purchaser to adopt the seller’s classification of the assets as non-current in its own 
financial statements when it acquired the assets with the intention of disposal and the 
FRSB questions the rationale for regarding such assets as non-current. 
 
The FRSB also suggests that the IASB considers extending the disclosures in 
paragraph 29 of the ED to include a description of the non-current asset or disposal 
group that is held for sale. It considers that this information provides additional useful 
information to the users. 
 
Question 2 – Measurement of non-current assets classified as held for sale 
The Exposure Draft proposes that non-current assets classified as held for sale 
should be measured at the lower of carrying amount and fair value less costs to sell. 
It also proposes that non-current assets classified as held for sale should not be 
depreciated. (See paragraphs 8-16.)  
Is this measurement basis appropriate for non-current assets classified as held for 
sale? If not, why not? 
 
The FRSB agrees with the proposal to measure non-current assets classified as held 
for sale at the lower of carrying amount and fair value less costs to sell.  
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However, the FRSB disagrees with the proposal that non-current assets classified as 
held for sale should not be depreciated. It considers that depreciation is a measure of 
consumption of an asset and it would be conceptually inconsistent to not reflect the 
benefits consumed through the use of the asset in the income statement. The FRSB 
considers that if non-current assets held for sale are still being used in the operations 
of the entity, they must continue to be depreciated.  
 
The FRSB notes that the phrase “fair value less costs to sell” introduces a new “name” 
for a concept that is already well understood – net selling price. It considers that 
introducing the new phrase is unnecessary and affects the readability of the standard. 
It notes the proposed consequential amendment to IAS 36 but considers that adoption 
of this new term has implications for the definition of “recoverable amount” and 
therefore requires amendment throughout other relevant standards. The FRSB does 
not consider it necessary to demonstrate convergence with SFAS 144 by adopting its 
terminology. 
 
Question 3 – Disposal groups 
The Exposure Draft proposes that assets and liabilities that are to be disposed of 
together in a single transaction should be treated as a disposal group. The 
measurement basis proposed for non-current assets classified as held for sale would 
be applied to the group as a whole and any resulting impairment loss would reduce 
the carrying amount of the non-current assets in the disposal group. (See paragraph 
3.) 
Is this appropriate? If not, why not? 
 
The FRSB supports the concept of a disposal group and its measurement basis. 
 
Under ED 4, disposal groups and discontinued operations may include non-current 
liabilities, current assets and/or current liabilities. The FRSB suggests that the IASB 
considers whether this should be made clearer in paragraph 3 of ED 4. 
 
Under IAS 36 cash-generating units to which goodwill are allocated “represent the 
smallest cash-generating unit to which a portion of the carrying amount of the 
goodwill can be allocated on a reasonable and consistent basis.”  However, under 
paragraph 3 of the ED, a disposal group can be “part of a cash-generating unit”. It is 
unclear how goodwill is to be included in a disposal group if the disposal group is 
only part of a cash-generating unit. The FRSB suggests that the IASB limits the 
definition of a disposal group to a cash generating unit or a group of cash generating 
units (and not include “parts” of generating units) by deleting the offending phrase 
from paragraph 3 and amending the definition of a “disposal group” to be no smaller 
than a cash generating unit. 
 
The wording in paragraph 3 indicates that the measurement requirements of the 
standard only apply to a disposal group as a whole when it includes an asset within 
the scope of ED 4. However, paragraph 8 applies the measurement requirements to a 
disposal group without reference to it including an asset within the scope of ED 4. 
The FRSB suggests this possible anomaly be resolved by deleting the phrase “If a 
non-current asset covered by this [draft] IFRS is part of a disposal group,” in 
paragraph 3. If the intention of the IASB is that such groups must include a non-
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current asset, it suggests that the definition of “disposal group” be amended to reflect 
this. 
 
ED 4 does not include any requirements in respect of the measurement of liabilities 
that form part of a disposal group. The FRSB suggests that the proposed standard be 
extended to include the necessary requirements in respect of liabilities. 
 
It is not clear from paragraph 14 that the impairment loss (subsequent gain) 
recognised for a disposal group should be offset against the carrying amount of the 
assets after the measurement requirements of the other standards were applied, i.e. the 
assets should first be measured using the requirements of the other standards, then the 
disposal group should be measured using the requirements of ED 4 and any resulting 
impairment loss (subsequent gain) offset against the assets. The FRSB suggests that 
paragraph 14 be clarified to state that the impairment loss (subsequent gain) 
recognised for a disposal group should be offset against the carrying amount of the 
assets after the measurement requirements of the other standards are applied. 
 
IASB Question 4 – Newly acquired assets 
The Exposure Draft proposes that newly acquired assets that meet the criteria to be 
classified as held for sale should be measured at fair value less costs to sell on initial 
recognition (see paragraph 9). It therefore proposes a consequential amendment to 
[draft] IFRS X Business Combinations (see paragraph C13 of Appendix C) so that 
non-current assets acquired as part of a business combination that meet the criteria 
to be classified as held for sale would be measured at fair value less costs to sell on 
initial recognition, rather than at fair value as currently required.  
Is measurement at fair value less costs to sell on initial recognition appropriate? If 
not, why not? 
 
The FRSB supports the proposed measurement basis for newly acquired assets.  
 
In addition, it suggests that the “rare circumstances” in paragraph 10 be limited to 
those set out in paragraph B2. 
 
Question 5 – Revalued assets 
The Exposure Draft proposes that, for revalued assets, impairment losses arising 
from the write-down of assets (or disposal groups) to fair value less costs to sell (and 
subsequent gains) should be treated as revaluation decreases (and revaluation 
increases) in accordance with the standard under which the assets were revalued, 
except to the extent that the losses (or gains) arise from the recognition of costs to 
sell. Costs to sell and any subsequent changes in costs to sell are proposed to be 
recognised in the income statement. (See paragraphs B6-B8 of Appendix B.) Is this 
appropriate? If not, why not? 
 
The FRSB supports the proposed treatment on revalued assets. 
 
Question 6 – Removal of the exemption from consolidation for subsidiaries 
acquired and held exclusively with a view to resale 
The Exposure Draft proposes a consequential amendment to draft IAS 27 
Consolidated and Separate Financial Statements to remove the exemption from 
consolidation for subsidiaries acquired and held exclusively with a view to resale. 
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(See paragraph C3 of Appendix C and paragraphs BC39 and BC40 of the Basis for 
Conclusions.) 
Is the removal of this exemption appropriate? If not, why not? 
 
The FRSB does not support the proposed removal of the exemption from 
consolidation for subsidiaries acquired and held exclusively with a view to resale. It 
considers that requiring subsidiaries acquired and held exclusively with a view to 
resale to be inconsistent with the disposal group concept and the proposal not to 
depreciate the assets. 
 
The FRSB also notes that there is a potential inconsistency between the proposed 
treatment of subsidiaries and the treatment of associates acquired and held with a view 
to resale.  While subsidiaries acquired with an intention of resale are required to be 
consolidated, the consequential amendments (Appendix C, paragraph C4) state that 
associates acquired with an intention of resale should not be equity accounted but 
should be fair valued in accordance with IAS 39 Financial Instruments: Recognition 
and Measurement.  It considers that the IASB may wish to consider whether there 
should be consistent accounting treatment for both subsidiaries and associates 
acquired with the intention of resale. 
 
Question 7 – Presentation of non-current assets held for sale 
The Exposure Draft proposes that non-current assets classified as held for sale, and 
assets and liabilities in a disposal group classified as held for sale, should be 
presented separately in the balance sheet. The assets and liabilities of a disposal 
group classified as held for sale should not be offset and presented as a single 
amount. (See paragraph 28.)   
Is this presentation appropriate? If not, why not? 
  
The FRSB supports the proposal that non-current assets classified as held for sale, and 
assets and liabilities in a disposal group classified as held for sale, should be presented 
separately in the balance sheet and that no set-off should be allowed. The FRSB 
believes that this presentation enhances the usefulness of the balance sheet 
information for users of the financial statements. While at the measurement date, 
management’s intention may be clear in relation to the assets and liabilities 
comprising the disposal group, the subsequent negotiation of their disposal may not 
achieve that effect. Separate presentation provides information that is useful to users 
in the context of that uncertainty. 
 
Question 8 – Classification as a discontinued operation 
The Exposure Draft proposes that a discontinued operation should be a component of 
an entity that either has been disposed of, or is classified as held for sale, and: (a) the 
operations and cash flows of that component have been, or will be, eliminated from 
the ongoing operations of the entity as a result of its disposal, and (b) the entity will 
have no significant continuing involvement in that component after its disposal. A 
component of an entity may be a cash-generating unit or any group of cash-
generating units. (See paragraphs 22 and 23.) These criteria could lead to relatively 
small units being classified as discontinued (subject to their materiality). Some 
entities may also regularly sell (and buy) operations that would be classified as 
discontinued operations, resulting in discontinued operations being presented every 
year. This, in turn, will lead to the comparatives being restated every year. Do you 
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agree that this is appropriate? 
Would you prefer an amendment to the criteria, for example adding a requirement 
adapted from IAS 35 Discontinuing Operations that a discontinued operation shall 
be a separate major line of business or geographical area of operations, even though 
this would not converge with SFAS 144 Accounting for the Impairment or Disposal of 
Long-Lived Assets. How important is convergence  in your preference? 
Are the other aspects of these criteria for classification as a discontinued operation 
(for example, the elimination of the operations and cash flows) appropriate? If not, 
what criteria would you suggest, and why? 
 
The FRSB prefers the criteria from IAS 35 for a discontinued operation to be a 
separate major line of business or geographical area of operations. While the concept 
of materiality already should ensure that very small units are not treated in this 
manner, the proposed standard could lead to small units being treated as discontinued 
operations. In relation to applying the proposed standard in New Zealand, the 
frequency of public sector operations changing (as policy and politicians change) 
could well render the disclosure unhelpful and onerous – the confusion to users does 
outweigh the benefits of widening the definition of discontinued activity. A similar 
situation could arise for investment companies applying the proposed standard. 
 
While the FRSB considers convergence with SFAS to be important, this is not 
considered to be imperative. The FRSB does not consider convergence to be the 
ultimate goal when developing standards. Rather, the goal should be to improve the 
quality of information reported to users. 
 
Question 9 – Presentation of a discontinued operation 
The Exposure Draft proposes that the revenue, expenses, pre-tax profit or loss of 
discontinued operations and any related tax expense should be presented separately 
on the face of the income statement. (See paragraph 24.) An alternative approach 
would be to present a single amount, profit after tax, for discontinued operations on 
the face of the income statement with a breakdown into the above components given 
in the notes. 
Which approach do you prefer, and why? 
 
The FRSB considers it important to ensure that revenues and expenses are disclosed. 
The FRSB is ambivalent as to where the detail is presented and considers that entities 
should be the best judge of whether the detailed disclosures are made on the face of 
the income statement or in the notes. The FRSB prefers that the proposed standard 
retain some flexibility with regard to placement of the disclosures. 
 
Other Comments 
 
The FRSB notes the use of the term “highly probable”. It does not see the need to 
introduce yet another term to define the level of certainty required for a particular test. 
Trying to define the levels of certainty for each test in the standard is not necessary in 
a principles-based environment. 
 
ED 4 contains a number of significant cross-references to Appendix B. Most of these 
cross-referenced requirements are essential to the understanding of the proposed 
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standard and should be incorporated into the body of the standard. Incorporating these 
requirements would greatly improve the understandability of the standard. 
 
The cross-reference in paragraph B4 to paragraph 28(a) should be to paragraph 29(a). 
 
 
Yours sincerely 
 
 
 
Tony van Zijl 
Chair – Financial Reporting Standards Board 


